Внимавайте какви снимки използвате и откъде ги взимате

  • 20 февруари 2018 12:53

  • 4931
  • 0
Внимавайте какви снимки използвате и откъде ги взимате
© Pixabay

Върховният административен съд наложи санкция в размер от 236 431 лв. за заблуждаваща реклама на „Монделийз България Холдинг“ АД.

Причината за глобата е използването на снимки на известните български спортисти Цветана Пиронкова и Григор Димитров, като върху тях полага логото на известна марка бисквити. Това според КЗК категорично не съответства на добросъвестната търговска практика, тъй като Пиронкова и Димитров не са били ангажирани като рекламни лица и се заблуждават потребителите. Представени по този начин снимките се превръщат в рекламни материали, чието ясно послание е, че известните български спортисти са негови рекламни лица, които използват, подкрепят или поддържат продукта.

Решението на ВАС излиза ден след като стана ясно, че Goggle премахна всички възможности за злоупотреби със снимките на американската фото агенция Getty Images.

Най-голямата търсачка ограничи способността на потребителите да свалят изображения на компютрите си вследствие на сделка с Getty.

До тук се стигна след жалба от агенцията, според която функциите на търсачката позволяват много лесно да се крадат снимки.

Спорът между Getty и Google стартира през 2017-а година, когато от агенцията се оплакаха на Европейската комисия, че търсачката използва некоректни практики, които вредят на лоялната конкуренция.

Бутонът на Google "Виж изображението" отваряше снимката в нов раздел на браузъра, откъдето само с един клик тя можеше да бъде запаметена. Сега спорният бутон беше премахнат и потребителите трябва да влизат в интернет сайта, в който е качено изображението, за да го свалят.

Последвайте канала на

Novini.bg
4931 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини