Няколко часа движение седмично удължават живота на възрастните мъже

  • 20 февруари 2018 12:35

  • 1673
  • 0
Няколко часа движение седмично удължават живота на възрастните мъже
© Pixabay

Няколко часа физическа активност седмично, дори и с малка натовареност, като разходка или градинарство, намаляват риска от смърт за възрастните мъже, съобщи АФП.

Усилията може да са съвсем скромни и да продължават само по няколко минути на сеанс, подчертават авторите на изследването от Лондонския университетски колеж.

Всеки половин час допълнителна лека физическа активност дневно (градинарство, засаждане на растения в саксии, разходка на кучето) е свързана с намаляване на риска от смърт със 17 процента. При половин час умерено до интензивно движение дневно, рискът намалява до 33 процента.

Учените са проследили почти 1200 мъже без сърдечни заболявания на възраст 70-80 години. Само 16 процента от тях можели да се справят с поредица от упражнения поне 10 минути. Две трети от доброволците обаче успявали да направят упражненията с почивки. Втората група имала същите шансове за продължителност на живота като първата. И в двете групи рискът от смърт бил по-малък с 40 процента в сравнение с тези, които по цял ден не помръдвали от фотьойла.

Последвайте канала на

БТА
1673 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини