Нивото на безработица в ЕС достигна рекордно ниски нива

  • 20 февруари 2018 11:16

  • 806
  • 3
Нивото на безработица в ЕС достигна рекордно ниски нива
© ПП ГЕРБ

През последните години създаването на работни места се повиши, а заетостта продължава да се увеличава. Основните показатели на пазара на труда се подобряват. Процентът на безработицата се доближава до най-ниското си равнище в исторически план – 6.8% през 2008 г. Това заяви в Брюксел народният представител от ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика Светлана Ангелова на Интерпарламентарната конференция за стабилност, икономическа координация и управление в ЕС.

Двудневният форум, организиран от Европейския парламент и Народното събрание, е третото събитие в рамките на парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС.

„Въпреки че всички държави показват подобрение, все още се наблюдават много съществени различия. В много държави-членки нивото на заетост все още не може да се възстанови от кризата“, отбеляза зам.-председателят на Социалната комисия. По думите на Светлана Ангеловa предприемането на конкретни мерки за развиването на човешкия капитал и създаването на повече възможности за заетост са от ключово значение за превръщането на предизвикателствата във възможности. „Важна стъпка в тази насока бе приемането на Европейския стълб на социалните права, който трябва да осигури нови и по-ефективни права за гражданите“, коментира народният представител от ГЕРБ.

„Неравенствата в страните-членки на ЕС е ключов въпрос, който все повече стои на дневен ред и подлежи на разискване. Според Съвместния доклад по заетостта брутният разполагаем доход на домакинствата в ЕС се увеличава. Въпреки това обаче в държавите от Алианса съществуват значителни разлики в дела от населението, изложено на риск от бедност. В България този процент е 30“, каза още зам.-председателят на Социалната комисия.

Според Светлана Ангелова наблюдаваните различия между държавите-членки в социалната сфера се дължат не толкова на пропуски в европейските и национални политики, а по-скоро на различните икономически условия. „Тези национални специфики трябва задължително да бъдат отчетени от Европейския стълб“, категорична бе тя.


„Последните години се отличават с увеличаващо неравенство по отношение на доходите, както в развитите икономики, така и в развиващия се свят. Според Коефициента на Джини това неравенство през 2016 г. достигна най-високото си ниво – 38%“, обясни Ангелова и допълни, че за да се намалят тези неравенства – трябва да се установят обективни минимални възнаграждения. „Този минимум обаче трябва да бъде определен на такова равнище, което би създало стимули за работа“, подчерта депутатът.

Последвайте канала на

Десислава Станева
806 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
12345678

2018.02.21 | 00:48

3
Стъкмистиката е "огромно животно"!!! В БГ-то лъжат и в ЕС лъжат!!! С над милион емигранти само в Германия и липса на ръст в икономиката как така расте заетостта???!!!

2018.02.21 | 00:48

2
ДРЪН ,ДРЪН !!! Защо си мислите че някой разумен ви вярва ??
гошо

2018.02.21 | 00:48

1
Верваме ви!

Добави коментар

Водещи новини