Най-дългата подводна пещера в света е застрашена от замърсяване

  • 20 февруари 2018 10:55

  • 1117
  • 0
Най-дългата подводна пещера в света е застрашена от замърсяване
© youtube

Най-дългата подводна пещера в света Сак Актун на полуостров Юкатан в Мексико е застрашена от замърсяване, предаде Асошиейтед прес.

Археологът Гийермо де Анда каза, че историческият обхват на лабиринта от пещери е вероятно ненадминат. Някои от най-древните човешки останки на континента са намерени там, като възрастта им е над 12 хиляди години, а останки на вече изчезнали животински видове, открити вътре, са на 15 хиляди години.

Той разкри, че изследователите са попаднали на човешки череп, покрит с дъждовни варовикови отлагания, много преди системата от пещери да се наводни преди около 9 хиляди години.

Повече от 120 обекта с керамика от цивилизацията на маите и кости свидетелстват, че по време на засушаване преди 1000 г. нивото на водата в пещерния лабиринт с дължина 347 километра, е спаднало.

Хората там вероятно не са живели в пещерите, а по-скоро слизали в тях "по време на периоди на големи климатични промени, за да търсят вода", смята експертът.

Той добави, че замърсяването и развитието са заплаха за кристално чистите подземни води. Някои от езерата, които служат за вход към пещерната система, се използват като места за гмуркане и плуване от туристите. Освен това, в пещерата с черепа нивото на киселинност е високо и, ако продължи да се покачва, това ще увреди скелетите.

Другата голяма подводна находка, потъналият древноегипетски град Александрия, също е застрашен от замърсяване.

Последвайте канала на

БТА
1117 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини