Качват българския домат на Марс

  • 20 февруари 2018 08:32

  • 2807
  • 6
Качват българския домат на Марс
© Pixabay

Българска космическа оранжерия може да изхранва първата човешка колония на Марс, която ще започне да се създава около 2030 г. Това съобщи шефът на Института по космически изследвания и технологии към БАН проф. Петър Гецов, пише в. "Телеграф". Според него възможностите за принос на института към мисията за колонизиране на Марс са големи и включват и разработването на радиационна зашита за колонизаторите.

Институтът заедно с Българското астронавтическо дружество са официални партньори при визитата на шефа на проекта Mars One Бас Лансдорп, планирана за 23 март в София.

Идеята на холандската организация Mars One е да засели първата човешка колония на Марс. Няколко мисии ще бъдат изпълнени, като крайният срок, в който ще бъдат изпратени хора, е през 2032 г. След дълга кампания вече са избрани 100 доброволци, които са готови да отпътуват с еднопосочен билет и да поставят началото на един нов свят.  От тях ще бъдат отсети 24-ма, половината жени.

Mars One добива все по-голяма популярност особено след успешното изстрелване на Falcon Heavy от компанията SpaceX на Илон Мъск, обясни проф. Гецов. Според негов института не просто вярват във финансовия успех и научните постижения на Mars One, а и са готови да допринесат за него с разработени от нас технологии. От един от спътниците на Марс, например, български уред вече събира информация за радиацията на планетата, важен фактор за бъдещата колония. Очаква се около 2020 г. на планетата да кацне марсоход, който отново ще бъде оборудван с български прибори за това изследване. "Това е много важно, защото ако се окаже, че радиацията е прекалено висока, ще са нужни защитни средства за колонизаторите. Това пък означава допълнителен товар за космическия кораб, който ще ги транспортира до там", казва проф. Гецов.

Според него основна задача на Mars One е калкулирането на водата и храната, която трябва да се закара на Марс, за да може колонията да съществува, но и корабът да не бъде прекалено тежък. Именно тук са надеждите за внедряване на наши технологии, тъй като родните учени са пионери в разработването на т.нар космическа оранжерия. "Това е система за производство на храна в космически условия, за да може колонията да е независима от доставки на храни от Земята". В нея вече е постигнат затворен цикъл на производство на пшеница от зърно до зърно. Сега нашите учени работят върху третото поколение оранжерия, която има по-съвършени светодиоди е е напълно отделена от екипажа в кораба или селището на колонията. "Досега оранжерията бе отворен тип, но искаме да я отделим с нова система на  поливане и отделна атмосферта, независима от ефектите на човешкото дишане", разкри проф. Гецов.

Последвайте канала на

Novini.bg
2807 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2018.03.12 | 12:52

6
хайде стига глупости

2018.03.12 | 12:52

5
Млък турчино прост.
политици вие сте пътници

2018.02.23 | 00:03

4
ще умрете отсега ви казвам

2018.02.23 | 00:03

3
а ний що ядем макидонски домати?
74

2018.02.23 | 00:03

2
НЕ НА ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ!!!
Ююююю

2018.02.22 | 16:11

1
Ееее бе, най хубавият домат, абе да ви питам нещо? За каква държава я мислите тази простичка държава създавате изкуствено чрез медиите че можем много неща, но ние сме най ограниченият народ!!!!

Добави коментар

Водещи новини