Откъде идват дрехите втора ръка и защо все повече българи купуват употребявани стоки?

  • 19 февруари 2018 21:33

  • 29468
  • 4
Откъде идват дрехите втора ръка и защо все повече българи купуват употребявани стоки?
©

Откъде идват дрехите втора ръка до пазара у нас и защо все повече българи купуват употребявани стоки? През какъв контрол минават и опасни ли са за здравето ни? През миналата година в страната ни от страни извън ЕС са внесени над 11 хиляди тона дрехи втора употреба за над 22 млн. лв. Основно идват от САЩ, Швейцария, Канада и Норвегия. Част от този внос продължава пътя си към трети страни – основно към Пакистан, Турция, Бенин, Гвинея и Индия, съобщава Нова телевизия.

През 2017 г. изнесените количества са над 17 хиляди тона за над 31 млн. лв. Дрехите пристигат натоварени в огромни контейнери на пристанищата в страната. Преди да достигнат дотам се събират от фирми, специализирани в разделно събиране и преминават през санитарен контрол. 60 процента от пристигналите дрехи остават и се разпределят у нас, 30 на сто се изнасят, а 10 процента се рециклират.

Само във Варна има пет сортировъчни центъра, в които годишно се обработват над 20 хиляди тона дрехи втора ръка. От сортировъчните бази на пристанищата чувалите с дрехи тръгват към складовете в страната. Стоката от чувалите се разпределя по качество и сезонност. Разделят се мъжките, женските и детските дрехи. За безопасността на всяка дреха гарантира сертификат за дезинфекция, който трябва да е поставен на видимо място в магазина и показва, че дрехите са третирани с препарати, които са безопасни за здравето ни.

Третирането става при 90 градуса. През миналата година само в София здравните власти проверяват 170 обекта, а всяка четвърта проверка завършва с нарушение. Има стоки, които са забранени и те са бебешки дрешки за деца под 1 година, бански костюми и обувки.Ако дрехите не са добре обработени, може да се стигне до дерматити, алергии и дори инфекции, предупреждават експертите.

Силната дезинфекция може да остави някакви следи по дрехите, затова се експерт препоръчва при прането им у дома да ползваме два пъти програмата за изплакване. Истинската истерия в магазините е при зареждането на нови стоки. Тогава битката е за всяка една дреха. Ловците на находки търсят артикули от световни марки. Нерядко след това ги препродават в интернет на много по-високи цени. Плащането става на бройка или на килограм.

Дрехи втора ръка активно вече се предлагат и в интернет. Големите търговски сайтове с такава стока у нас вече са над 20. Преди да се пуснат за продажба в мрежата внимателно се проверяват до детайл. Сред най-търсените и ценни находки са винтидж стоките – т. нар. дрехи с история от 60-те и 70-те години на миналия век.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
29468 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Хаха

2018.03.06 | 09:07

4
Лошо във втора ръка дрехи и коли няма! Лошото е, че БГ се превърна в пазар за 2ра ръка ХРАНИ!!!! Масово българите получават помощи от неизяден боб, ориз, брашно и други хранителни продукти идваща от Европа. Ние за тях сме прасетата на които им дават остатъците (помията)
истината е

2018.03.05 | 19:25

3
факт е че англо-саксонците никога не са ни обичали и дори изпитват една необяснима омраза към нас.За тях е удоволствие да ни третират не като хора втора ръка , а като животни.Дори към бежанците ги имат за едно ниво над нас
аааа не така

2018.03.05 | 19:25

2
На нас ни се полагат боклуците защото сме отличниците на ЕС
:)

2018.02.22 | 09:19

1
...През миналата година в страната ни от страни извън ЕС са внесени над 11 хиляди тона дрехи втора употреба През 2017 г. изнесените количества са над 17 хиляди тона Само във Варна има пет сортировъчни центъра, в които годишно се обработват над 20 хиляди тона дрех

Добави коментар

Водещи новини