Предлагат нов вид месечна помощ за деца с един или двама починали родители

  • 19 февруари 2018 18:15

  • 9164
  • 0
Предлагат нов вид месечна помощ за деца с един или двама починали родители
© Novini.bg

Министерството на труда и социалната политика /МТСП/ ще предложи законодателни промени, с които се въвежда нов вид месечна помощ за деца с един или двама починали родители. Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова по време обществена дискусия под надслов "Социално-икономическа защита на деца с един или с двама починали родители", организирана от омбудсмана Мая Манолова, съобщиха от МТСП.

Новата месечна помощ ще се регламентира с промени в Закона за семейни помощи за деца. Предвижда се тя да е насочена само към децата, които нямат право на наследствена пенсия от починалия си родител. С въвеждането на новия вид помощ ще се гарантира равен достъп на всички деца без право на наследствена пенсия до финансова помощ. Ако предложенията получат подкрепа от Народното събрание, ще влязат в сила от месец януари 2019 г., е уточнила заместник-министър Димитрова.

Към настоящия момент семейните помощи за деца с един жив родител се предоставят без доходен тест - това са помощите за отглеждане на дете до 1 година, месечните помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование и еднократната помощ за ученици, записани в първи клас, припомни зам.-министърът. Справедливо и коректно е в подкрепата на децата, останали без един или двама родители, да облекчим процедурите за достъп до тази държавна подкрепа. Основната ни цел е да подкрепим децата, останали без родител, да подкрепим настойниците и попечителите, които поемат грижите за отглеждането на децата, е коментирала Димитрова.

През декември 2017 г. за 11 505 деца с един жив родител са били изплатени месечни помощи по реда на чл. 7 от Закона за семейните помощи за деца, или месечна помощ, която се изплаща за деца до 18 г. или до 20 г. до завършване на средно образование, е съобщила Димитрова. От тях 1230 деца са без пенсия, а останалите 10 275 деца получават пенсия, е уточнила тя. По данни на НОИ към края на 2017 г. 22 099 деца до 20-годишна възраст получават наследствени пенсии, а 2693 деца до 20-годишна възраст получават персонални пенсии.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
9164 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини