"Вила Ямбол" почерпи цял град по случай празника на виното

  • 19 февруари 2018 14:27

  • 2239
  • 1
"Вила Ямбол" почерпи цял град по случай празника на виното
©

Страхотни червени вина от реколта 2017 г. се очертават да излязат на пазара тази година. Реколтата е най-добрата от последните 20 години насам, което дава предпоставки за продукти с уникално качество. Това споделиха от най-старата изба в Южна България „Вила Ямбол“.

В неделя те организираха специален празник на виното в родния си град. Производителят е познат на пазара с ракиите „Стралджанска“ и „Ямболска“ и с вината под марките Villa Yambol и Kabile. През тази година ще пуснат две нови резерви в серията Kabile, обяви изпълнителният директор Красимир Аврамов по време на събитието.

Празникът събра над 6000 души в централната градина в неделя. За трета поредна година избата използва професионалния си празник, за да благодари на местната общност, служителите и всички граждани и гости на Ямбол. Събитието включваше традиционни танци от региона, кукери, които представиха ритуали, свързани с виното, музикални изпълнения на народни песни и кулинарно шоу, водено от Ути Бъчваров. Над 3000 литра вино се изпиха по време на тържеството и бяха раздадени 4000 порции.

„Тук е пълно с тракийски знаци, че по тези земи са се правели още от древността страхотни вина. „Вила Ямбол“ продължава тази велика, хилядолетна история. А където има хубаво вино, има хубава храна и готини хора“, разказа Ути Бъчваров.

„С този празник искаме да благодарим на ямболии и на нашия регион, че ни помагат да правим висококачествени български вина. Щастливи сме, че достойно защитаваме традициите във винопроизводството още от 1924 година.“, допълни Красимир Аврамов. В грижите за лозята и направата на вино и ракия на „Вила Ямбол“ участват над 160 човека от Ямбол и региона. Голямото предимство за производителя е, че 90% от вината се правят със собствено грозде, което обезпечава производството. Избата управлява около 10 000 дка лозя – около района на Ямбол и Айтос. Работи с най-популярните и обичани сортове в България: Шардоне, Совиньон Блан, Мускат, Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Мавруд.

През миналата година „Вила Ямбол“ донесе единственият голям златен медал за България от световното по вино - Concours Mondial de Bruxelles. Отличието бе за Villa Yambol Резерва Каберне Совиньон 2014 г. Тяхното Kabile Мавруд и Каберне Совиньон пък се превърна в най- награждаваното българско вино зад граница. Вече има три златни медала - от Mondial de Bruxelles, от Vinalies International и от London experts in wine. Освен международните признания, доказателства за успехите на родната изба са експортните й постижения. „Вила Ямбол” реализира продуктите си в над 20 страни от 4 континента. През години се наложи като водещ винен износител с поръчки от САЩ, Канада, Германия, Англия, Китай, Южна Корея, ОАЕ, Сингапур, Палестина, Малайзия и др.

Последвайте канала на

Novini.bg
2239 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
от почерпените

2018.02.19 | 15:00

1
хълц..хълц.....аааа вие мен уважаате ли ма....

Добави коментар

Водещи новини