Търговец: Кампанията на НАП за подмяна на всички касови апарати е закъсняла

  • 19 февруари 2018 13:59

  • 18519
  • 8
Търговец: Кампанията на НАП за подмяна на всички касови апарати е закъсняла
© Facebook

Кампанията на Националната агенция за приходите (НАП), за пълна подмяна на всички касови апарати в страната до края на годината, удря по малкия и среден бизнес. Причината за това е масовото манипулиране на софтуера и укриване на данъци. От приходната агенция обявиха, че всички стари машини трябва да бъдат сменени, а новите - препрограмирани. Цената за това ще е около 120 милиона лева. В страната има 400 000 касови апарата. След промените всеки от тях ще трябва да изплаща директно информация в НАП за всяка касова бележка. На тях трябва да има код, чрез който ще можем да проверяваме дали касовата бележка е фалшива. Ако фирмите не се снабдят с подходящите фискални устройства санкцията е 2000 лв. и запечатване на обекта.

За всичко това от Novini.bg разговаряме с Иван Йорданов, който е търговец на касови апарати от 2004 година и тази промяна пряко го касае. Според него новата кампания на НАП е закъсняла.

„Трябваше по-рано да се направи подмяната на софтуера на касовите апарати. Машините, които първоначално бяха пуснати в производство най-вероятно няма да могат да се пригодят към новите изисквания, а само по-новите модели, които са от миналата и тази година“. „Гратисният период, който е даден е достатъчно дълъг, друг е въпросът, че колкото повече това се бави, кражбите на големите магазини е продължават“, посочи той.

На въпрос дали държавата трябва да подпомогне бизнеса за тази подмяна, Иван Йорданов смята, че не е нужно, тъй като и сега някои от заводите бракуват касовите апарати, които вече не се използват. „Държавата е изисквала, а някой не го е направил правилно, тези, които са писали софтуера са виновни. Добре е тя да помисли за дребния бизнес, защото заради едрият бизнес се правят тези промени. Дребните търговци не манипулират касовите апарати, те нямат такива големи обороти. Големите манипулират данните, които трябва да отидат в НАП от дневният отчет. Сега обаче с промяната в НАП ще отива всяка касова бележка“.

„Не вярвам да се стигне до фалити, защото така или иначе имаме такса „поддръжка“, СИМ-карта, така че дали търговецът ще си поднови софтуера, както е по изискванията, той ще излезе с по-малка сума, и това няма как да му се отрази на основния му бизнес, а едрият бизнес ще трябва да си внася данъците коректно“.

„Тези апарати, които позволяват да се смени софтуера им, заводите-производители ще ни пратят нужната апаратура, за да направим така, че в касовите бонове да излизат изискванията от НАП. Това го правят сервизите. Ще бъдат максимално улеснени всички търговци, но не трябва да чакат последния момент през декември, защото ще се натрупат много апарати, на които да се сменя софтуера и няма как да стане. Срокът за подмяната е достатъчен, при положение, че се направи сървъра и фирмите-производители да могат да тестват новите устройства. Ако това стане до май и до декември всичко ще е готово. Има достатъчно време, стига търговците да не решат да го правят в последния момент, защото тогава ще има забавяне. Тогава ще си е за тяхна сметка“, уточни търговецът.

На въпрос дали санкцията от 2000 лева за неизпълнение на новите изисквания е висока за търговците, г-н Йорданов заяви: „Даже е малка, защото някоя верига, която укрива такива обороти, за тях това е нищо. Те укриват дори по два милиона, а това е за сметка на дребните търговци“.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
18519 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
НАП

2018.02.26 | 14:59

5
Бако Киро от кварталната бакалия укрива данъците за милиони.А кауфланд , била,лидл едвам изнемогват.
тъпня

2018.03.04 | 14:11

8
И каква е тая глоба 2000лв. за големите магазини е смешна а за малките търговци непосилна.Ако бяхме истинска държава глобата трябва да се определя според това колко си голям как така ще е равна за всички
naco

2018.03.01 | 12:30

7
Електорат: А,КОГА ще ПОДМЕНЯМЕ "народните ни представители"????

2018.02.26 | 15:00

6
те курвите от герб така правят
ДО Найден Шерингов

2018.02.26 | 14:59

4
важното е от НАП да продължават да взимат скормните си заплати от по 13 000 лв. пък има бая балама народ който да плаща грешките им
(НМ) Народна Милиция

2018.02.26 | 14:59

3
Няма по-човеконенавистна гад от ГРОБ.

2018.02.23 | 08:29

2
Аз предлагам всички търговци на бунт.Вижте гърците!
е-хе

2018.02.19 | 19:13

1
ИНСПЕКТОР В НАП-ЗАПЛАТА 700 ЛВ. СПЕЦИАЛИСТ-550ЛВ. ХА-ХА ХААААААААААААААА

Добави коментар

Водещи новини