Свастика и убийци се появиха на вратата на полското посолство в Израел

  • 19 февруари 2018 13:01

  • 2817
  • 5
Свастика и убийци се появиха на вратата на полското посолство в Израел
© gettyimages (архив)

Надпис убийци и свастика се появиха на врата на полското посолство в Израел, предаде Би Би Си.

Входът на дипломатическата мисия на Варшава в Тел Авив бе изрисуван тази нощ и все още никой не пое отговорността за авторството на надписа и рисунката. Полицията в столицата на еврейската държава заяви, че е образувала досъдебно производство и започнала издирването на извършителите на вандалския акт.

Акцията предизвика остра реакция от страна на полското външно министерство. От дипломатическата централа на членката на Европейския съюз съюз призоваха близкоизточната държава да осигури засилена охрана на служителите в мисията.

"Убийци" и пречупеният кръст се появиха след скандално изказване на полския премиер Матеуш Моравецки. Той, говорейки в кулоарите на конференцията за сигурност в Мюнхен, заяви, че не само негови сънародници са участвували в Холокоста. "В това престъпление са взели участие и евреи, и руснаци, и украинци," заяви министър-председателят в германския град.

В отговор премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обвини полския си колега в непознаване на историята и неглижиране на трагедията на еврейския народ. "Ние ще се опитаме да решим проблема с дипломатически средства. Включително и отзоваване на нашия посланик във Варшава", заяви той.

От канцеларията на Моравецки заявиха, че думите на полския премиер не са били разбрани правилно. "Господин Моравцеки не отрича Холокоста. Той искаше да обясни смисъла на новия закон", каза говорителката на премиера Йоана Копчинска.

Новият закон, предвиждащ до три години затвор за употребата на фразата "полски концлагер", бе одобрен от властите в страната.

Нормативният акт възмути Израел. Според Тел Авив положенията в Закона за Холокоста оневиняват полските граждани, участвали и помагали за избиването на евреите през Втората световна война.

Варшава отговаря на критиките, че не може всички поляци и цялата страна да бъдат обвинявани за действията на единици.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2817 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2018.03.01 | 11:15

3
Добрият ЧИФУТ е мъртвият ЧИФУТ

2018.03.01 | 11:15

5
Добрия фашист е обесиният на бензиностанция фашист.
чукча

2018.03.01 | 11:15

4
Какво друго да очакваш от чифути ?
Шломо Шекелщайн

2018.03.01 | 11:15

2
ОЙ ВЪЙ!
ционистите мразят селия свят-гоите

2018.03.01 | 11:15

1
Съответно гоите мразят ционистите-чифути.

Добави коментар

Водещи новини