Рейтингът на кабинета остава устойчив, доверието на хората се подхранва от доходите им

  • 19 февруари 2018 11:09

  • 6465
  • 44
Рейтингът на кабинета остава устойчив, доверието на хората се подхранва от доходите им
© novini.bg

Нивата на одобрение към дейността на министър-председателя и вицепремиерите и министерския съвет като цяло са устойчиви, което личи от данните на четири поредни изследвания на „Барометър България“.

Българското правителство излъчва стабилност. Фактът, че страната ни е поела Европредседателството очевидно засилва усещането у българите, че в държавата се работи и върви напред.

Доверието в правителството се подхранва и от ръста в доходите. Възнагражденията в страната продължават да растат, като през декември миналата година средната брутна месечна заплата достига 1123 лв., което е увеличение от 11% спрямо същия период на 2016 г. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за четвъртото тримесечие на 2017 г. Така средното нетно месечно възнаграждение през декември става 875,9 лв. Безработицата беше сведена до практически статическо отчитате, а бизнес субектите се сблъскват с непознат феномен за България - липса на каквато и да е работна ръка.

Неуспешният вот на недоверие към правителството, внесен от БСП, както и дебатите по него, определено не са повлияли негативно на отношението на избирателите към властта.

Несбъднатите заплахи от страна друга опозиционна партия ДПС, че Европа нямало да погледне с добро око на участие на националисти във властта, също привнася положителен акцент към дейността на управляващите.

Към средата на февруари 2018 г. 43% от анкетираните заявяват, че одобряват дейността на кабинета, с което се запазват нивата от декември 2017 г., но е значително повече от одобряващите работата на правителството в началото на мандата (месец май 2017 г.). Министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г има одобрението на 36% - с процент повече, сравнено с последния месец на миналата година. Вицепремиерите Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на, Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16, Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник получават доверието съответно на 22%, 13%, 34% и 27% от участниците в анкетата. Сравнено с декември 2017 г. се наблюдава спад от 4 пункта в доверието към Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на, с 1% се повишава доверието към Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 и с 2% към Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността, а при Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник няма промяна.

По отношение на позицията си дали подкрепят или не т.нар. Истанбулска конвенция (съответно ГЕРБ и Патриоти), то може да се заяви, че определено представителите на Обединените патриоти трупат точки заради твърдата си позиция срещу ратификацията на документа. Това обяснява и спадът в доверието към вицепремиера Захариева, която е един от най-големите защитници на приемането на Истанбулска конвенция. Тук следва да се отбележи, че анкетата ни е направена преди министър-председателят да обяви, че ГЕРБ оттегля предложението си за ратификация на конвенцията от Народното събрание.

При предното си проучване „Барометър България“ тества нагласите към този спорен документ и данните красноречиво сочат, че обществото ни има дълбоки резерви към приемането на Истанбулската конвенция. Против приемането се обявиха 63%.

Като цяло нивата на доверие в правителството сочат, че управляващата коалиция е стабилна и има добра спойка между политическите субекти в нея. Повишаването на доверието към заместник министър председателя Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността, който е и военен министър, безусловно се държи на амбицията му за реформа в отбраната, както и на категоричната позиция на Патриотите по обществено значими теми като Истанбулската конвенция, втория лифт на курорта Банско и развитието на туризма въобще, което би довело до създаване на нови работни места и съживяване на цели региони от страната. Не бива да се забравя, че Каракачанов е единственият политик в кабинета с доказан на последните президентски избори личен резултат от близо 600 хиляди гласа.

Вотът на недоверие по темата корупция, внесен от БСП, не мина в пленарна зала, като бе отхвърлен от депутатите. Очевидно корупцията, като основание за искането на левицата, не бе удачният избор на тема. Както отрази в предното си изследване „Барометър България“, българските граждани подреждат корупцията на пето по важност място като основен въпрос за обществото ни. Българите много повече ги вълнуват проблеми като доходите, социалните въпроси, проблемите с бюрокрацията и здравеопазването.

Последвайте канала на

Десислава Станева
6465 44

Свързани новини

Коментари 44

Добави коментар

2018.02.20 | 06:09

44
Сорос натиска седесарските мутри от Тикво-кабинета да ратифицират гей-конвенцията, зрее анти-мутренска революция.

2018.02.20 | 06:08

43
Мръсната седесарска гад обяви че прекратява разкопаването на Добруджа за шистов газ, но води тайни преговори с “Парк Плейс Енерджи” от САЩ.

2018.02.20 | 02:15

42
Брюкселският минетчия от Банкя е отсвирен от всички в ЕС, дружи само с тюркоезични държави.

2018.02.20 | 02:14

41
Бившата партгрупорг в БКП, после активист от СДС сега тиквеса разбуни Правосъдието, не я понасят в Плевен и родното й село.

2018.02.19 | 14:37

40
СЕМ задръстен от жалби от всякъде срещу седесаркото лайно Кошлуков - шеф на БНТ, размахал среден пръст в ефир.

2018.02.19 | 14:35

39
Седесарска кypва, рейтингов консултант на мутро-властта: "Познавам приятелите по ерекцията". Това е демокрацията.

2018.02.19 | 14:35

38
Мутро-седесарски фирми облагодетелствани с 9 цифрени суми заради седесарска шашма със софтуер за М-вото на Финансите.
гост

2018.02.19 | 14:35

37
Това,че има 35-6 % доверие правителството какво показва,че народа не му вярва, как растат доходите,огромните заплати на министри,депутати,администрация и минималните на обикновения човек ги делим и ето висока средна заплата,но за началника"цървулите"а обикновения човек па
Демократ

2018.02.19 | 14:35

36
И моите доходи се повишават всеки ден. Слава на ГЕРБ. Слава на Бойко. Слава на Цецо, Слава на Цецка. Слава на Цвета. Слава на Деси. Слава на Лили. Слава и вечно им памет!
трол, ама правилен

2018.02.19 | 14:34

35
Работя като правилен трол, също като Демократ и много се радвам че съм добре оценен и получавам правилната заплата.

Добави коментар

Водещи новини