20 милиона евро глоба за фирми за използване на лични данни без съгласие

  • 19 февруари 2018 09:23

  • 2931
  • 0
20 милиона евро глоба за фирми за използване на лични данни без съгласие
© EU2018BG

Ако единственото правно основание за обработка на лични данни е съгласието на гражданина и той не е го е предоставил, тогава компанията подлежи на санкция, която може да достигне 10 милиона евро. Ако е засегнато повече от едно физическо лице пък се предвижда глоба да 20 милиона евро. Това каза председателят на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов по повод Общия регламент за защита на данните – General Data Protection Regulation (GDRP). В рамките на Българското председателство предстои приемането и на регламента за обработване на лични данни в областта на електронната търговия и телекомуникациите. Той създава завишени гаранции на защита за гражданите на ЕС.

Новата правна рамка в областта на личните данни предстои да време в сила през май по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. За тази цел КЗДЛ започна информационната кампания през февруари с цел запознаването на гражданите и бизнеса с новите правила, свързани с обработването на информация за гражданите. Тя започна от Пловдив и продължава до април в още четири града. Експертите на комисията ще са във Велико Търново на 7 март, във Варна на 19 април и в Бургас на 20 април. На 22 и 23 април в София предстои среща с малкия и средния бизнес, а кампанията ще приключи с форум на 13 юни в НДК под егидата на Българското председателство.

Личните данни не трябва се събират безразборно, а само за конкретни бизнес цели или за да се изпълнят компетенции на публичния орган, категоричен е Венцислав Караджов. В момента се преглеждат общите условия на операторите и договорите им с клиентите, за да се провери дали те отговарят на новите изисквания. Ако има неравноправни клаузи, комисията първо ще предпише премахването им в определен срок. Ако това не стане - се налага санкция.

Няма ограничение за администраторите да обработват само определен вид лични данни, те сами определят вида лични данни и целите, за които ще ги използват, разяснява още председателят на Комисията. Има и възможности, в които личните данни на физически лица се обработват не само с тяхно съгласие, като при извършването на банкови операции, например или при ситуации на неизбежност, когато човек е в безпомощно състояние, а се налага бърза реакция с цел защита на живота и здравето му.

Последвайте канала на

Novini.bg
2931 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини