Ирански самолет с 66 души на борда се разби, всички са загинали (обновена)

  • 18 февруари 2018 11:10

  • 15048
  • 2
Ирански самолет с 66 души на борда се разби, всички са загинали (обновена)
© pixabay.com (архив)

Ирански самолет с над 50 пътници на борда, изпълняващ полет по вътрешна линия, се разби тази сутрин в югозападната част на страната, съобщиха редица местни медии, цитирани от АФП.

Самолетът, който е осигурявал връзката по въздух между Техеран и град Ясудж, се е разбил в района на град Семирон, на близо 480 километра южно от иранската столица. Всички спасителни служби са вдигнати по тревога, уточниха агенциите Исна и Фарс, позовавайки се на ръководителя на националната спасителна служба.

Семиром, както и Ясудж, са разположени в планините Загрос. Изпратен бе спасителен хеликоптер, защото заради планинския релеф до мястото на катастрофата линейки не могат да се придвижат, уточни говорител на спасителните служби, предаде БТА.

Цитиран от агенция Исна, председателят на иранската парламентарна комисия за външна политика и сигурност Аладин Боруджерди, съобщи, че самолетът Ей Ти Ар (ATR) е бил на авиокомпания Асеман еърлайнс (Aseman Airlines). Той е превозвал 60 пътници, а екипажът му е бил от около 6 души, когато е изчезнал от екраните на радарите тази сутрин, допълни Боруджерди и уточни, че местни жители са видели катастрофата, станала тази сутрин.

Всичките 66 души на борда на катастрофиралия тази сутрин ирански самолет са загинали, съобщи говорител на авиокомпанията Асеман еърлайнс (Aseman Airlines), цитиран от АФП. "След претърсването на зоната, в която се е разбил самолетът, бяхме информирани, че всички хора на борда са загинали", уточни Мохамад Табатабай в ефира на държавната телевизия.

Хеликоптер, опитал се да стигне до мястото на катастрофата, не е успял да кацне, заради лошите метеорологични условия, казаха спасителните служби по държавната телевизия.

Самолетът е бил Ей Ти Ар-72 (ATR-72) на самолетостроителна компания ATR - съвместно предприятие на компании Еърбъс (Airbus) и Леонардо-Финмеканика (Leonardo-Finmeccanica), световен лидер в производството на самолети с турбореактивни двигатели с до 90 места.

Последната тежка катастрофа с граждански самолет в Иран стана през 2014 г. - 39 души загинаха, след като самолет Ан-140 на иранската авиокомпания Сепахан (Sepaham) се разби малко след излитането си от летището в Мехрабаз, южно от Техеран. Самолетът трябваше да лети от Техеран до град Табас в Източен Иран. Три години по-рано граждански самолет се разби в Северен Иран. Загинаха близо 80 души, припомня АФП.

Санкциите на САЩ, ООН и европейските страни, на които Иран беше подложен в продължение на дълги години, пречеха на властите да купуват резервни части или западни самолети за подновяване на остарелия граждански въздушен флот.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
15048 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.02.18 | 18:00

2
Ех, Костов да беше там...

2018.02.18 | 18:00

1
Да напълним един ATR-72 със седесари и да го гръмнем във въздуха.

Добави коментар

Водещи новини