ФБР: Допуснали сме пропуски във връзка с масовото убийство във Флорида

  • 17 февруари 2018 07:12

  • 2765
  • 0
ФБР: Допуснали сме пропуски във връзка с масовото убийство във Флорида
© gettyimages

Американската федерална полиция призна, че е бездействала, въпреки че е била предупредена за потенциалната опасност, която представлявал Никълъс Крус, младежът, който застреля 17 души в гимназия в щата Флорида, предаде АФП.

ФБР поясни, че на 5 януари е получило обаждане от близък на Крус, който е разказал, че младежът имал намерение да убие хора, в това число и в учебно заведение. "Тази информация трябваше да бъде разглеждана като потенциална заплаха и трябваше да бъде предадена на бюрото на ФБР в Маями, което щеше да извърши необходимите разследвания", се казва в изявление на ФБР. Случило се е точно обратното и се оказва, че не е имало задълбочено разследване и процедурите не са били спазени, допълва ФБР. Информаторът, подал сигнала, не беше идентифициран. Той е съобщил по телефона, че Крус е въоръжен и че публикува заплашителни послания в социалните мрежи.

В сряда 19-годишният Крус, който е бил изключен от гимназията близо до град Паркланд, откри огън с полуавтоматична пушка в училището и уби 17 души, почти всички юноши. Предявени му бяха обвинения за 17 предумишлени убийства. Заради сериозността на пропуска, който е можел да попречи на трагедията, директорът на ФБР Кристофър Рей пое ангажимента да проучи из основи проблема и да преразгледа действащите процедури. ФБР също така призна, че през септември абонат на YouTube е подал сигнал за коментар, оставен от потребител с име Никълъс Крус и гласящ: "Ще стана професионален стрелец в училищата". ФБР обясни, че не е успяло да идентифицира точно човекът, който е публикувал този коментар.

Американският министър на правосъдието Джеф Сешънс също спомена за пропуски на ФБР с трагични последици. "Установено е, че е имало предупредителни сигнали и че ФБР ги е подминал. Ние виждаме трагичните последици от тези пропуски", заяви той. Републиканският губернатор на Флорида Рик Скот определи като неприемливо бездействието на ФБР и призова Кристофър Рей да подаде оставка. Той каза, че извиненията няма да върнат живота на 17-те убити.

Шерифът на окръг Броуърд, където стана стрелбата, Скот Израел пък съобщи, че за последните няколко години правоохранителните органи на Флорида са получили 20 оплаквания от Никълъс Крус, предаде БТА, цитирайки Ройтерс и ТАСС. В някои от случаите за проверка на сингналите са били изпратени полицейски патрули. Сега ще бъде направена проверка дали всички сигнали са били третирани подобаващо.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2765 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини