В Етиопия обявиха извънредно положение

  • 16 февруари 2018 21:38

  • 4499
  • 0
В Етиопия обявиха извънредно положение
© Getty

Властите в Етиопия обявиха днес извънредно положение, след като премиерът на страната Хайлемариам Десален обяви, че ще се оттегли от поста си, задълбочавайки политическата криза в африканската страна, предадоха Ройтерс и ДПА.

Решението взе съветът на управляващата коалиция, който се събра днес на спешно заседание, съобщи държавната телевизия. В съобщението не се казва колко дълго ще продължи извънредното положение. Според съвета мярката се налага, защото членовете му "стигнали до извода, че тя е жизнено необходима за запазване на конституционния ред".

Според Ройтерс очаква се повече подробности да бъдат обявени утре сутринта от министъра на отбраната.

По-рано днес един от опозиционните лидери - Мулату Гемечу, каза, че управляващата коалиция е загубила легитимност и всички партии трябва да помогнат да се определи бъдещето на страната. Според него Етиопия се нуждае от нова политическа система след години на вълнения. "Етиопците се нуждаят от правителство, което зачита техните права, а не от такова, което ги бие и убива", заяви той пред Ройтерс.

ДПА обръща внимание, че извънредно положение се въвежда за втори път от две години. Първият път то бе обявено през октомври 2016 г. и продължи 10 месеца в отговор на бурните антиправителствени протести.

Държавната агенция Фана съобщи, че Хайлемариам, който управлява от 2012 г., подава оставка, "за да бъда част от решението" на кризата, но ще продължи да изпълнява длъжността си, докато бъде завършен "преходният процес".
 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
4499 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини