Новият президент на РЮА: Изправени сме пред трудни решения за икономиката, но ни очаква светло бъдещ

  • 16 февруари 2018 21:30

  • 2591
  • 2
Новият президент на РЮА: Изправени сме пред трудни решения за икономиката, но ни очаква светло бъдещ
© Getty

Южна Африка е изправена пред "трудни решения" как даде тласък на икономическия ръст след години на стагнация, каза новият президент на страната Сирил Рамафоза в първото си обръщение "За състоянието на страната", отправено пред парламента в Кейптаун ден след като встъпи в длъжност, предадоха Ройтерс и ДПА.

В реч, адресирана както към световните пазари, така и към ядрото от поддръжници на управляващата партия Африкански национален конгрес, президентът на РЮА обеща да трансформира минния отрасъл - ключов за страната, да се бори срещу корупцията и да ускори преразпределението на земята, за да бъдат оземлени чернокожите граждани.

Рамафоза обеща, че неговото правителство ще води "ясна и последователна политика", в контраст с тази на неговия затънал в корупционни скандали предшественик Джейкъб Зума, който бе критикуван за честите политически зигзази и непредсказуеми смени в правителството, които разтърсваха вътрешните финансови пазари и отблъскваха инвеститорите.

65-годишният Рамафоза - бивш синдикален лидер, обеща настъпването на "нова зора над страната".

"Трябва да оставим зад гърба си негативизма, който ни преследваше, защото ни очаква по-светло бъдеще, вдъхновено от общата ни памет за Нелсън Мандела", посочи той, посочвайки за пример легендарния първи лидер на страната след свалянето на режима на апартейда преди близо 25 г. 

Последвайте канала на

БТА
2591 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ало

2018.04.20 | 15:56

2
Чернилките съсипаха хубавата страна , страхотна природа , богата на ресурси , язък !

2018.04.20 | 15:56

1
А бе, негре, толкова е просто- върнете белите на власт и всичко ще стане ОК. На маймуните им трябват още 10 К години за да станат хора.

Добави коментар

Водещи новини