Катар призова за сключване на пакт за сигурност между страните в Близкия изток

  • 16 февруари 2018 21:09

  • 1761
  • 0
Катар призова за сключване на пакт за сигурност между страните в Близкия изток
© gettyimages (архив)

Държавите от Близкия изток трябва да загърбят разногласията си и да сключат пакт за сигурност по модела на Европейския съюз, за предпазят региона от катастрофа. Това заяви днес емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, цитиран от Ройтерс.

В реч пред Мюнхенската конференция по сигурността той призова международната общност да продължи да оказва дипломатически натиск върху страните от региона да постигнат тази цел. Емирът не навлезе в детайли по темата. "Убеден съм, че е време за широка регионална сигурност в Близкия изток. Време е всички народи в региона да забравят миналото, включително и ние, и да се споразумеят по основни принципи на сигурността и правилата за управление и при едно поне минимално ниво на сигурността да се осигури мир и благоденствие", заяви шейхът. Той добави, че това "не трябва да бъде въздушна кула", защото прекалено много е изложено на риск. "Близкият изток е на ръба на пропастта. Време е да го върнем обратно", заключи Тамим бин Хамад Ал Тани.

Малкото емирство в Персийския залив Катар е от седем месеца обект на икономическа и транспортна изолация, наложена му от ОАЕ, Саудитска Арабия, Бахрейн и Египет. Санкциите са по обвинения към Катар, че подкрепя тероризма и шиитски Иран, което емирството отрича. САЩ и Кувейт полагат усилия да сложат край на конфликта, но засега без успех, припомни Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
1761 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини