Меркел: Имахме сериозни разногласия с полския премиер Матеуш Моравецки

  • 16 февруари 2018 20:15

  • 2558
  • 5
Меркел: Имахме сериозни разногласия с полския премиер Матеуш Моравецки
© gettyimages (архив)

Германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се заяви, че имало "сериозни различия в мненията" по много въпроси на срещата й с полския премиер Матеуш Моравецки, състояла се днес в Берлин. По думите й трябва много да се направи за подобряването на немско-полските отношения, предаде БТА, цитирайки ДПА и Ройтерс.

На съвместната пресконференция канцлерът подчерта близкото сътрудничество между Берлин и Варшава в областта на отбраната и външната политика, като отбеляза и значителното подобряване на икономическите връзки. Меркел не отправи публично критики към Полша заради нейната съдебна и медийна реформа, а само каза, че всички членове на ЕС имат основни ангажименти, които трябва да спазват. Меркел каза още, че планираният газопровод "Северен поток 2", който ще свързва Русия и Германия, не представлява заплаха за европейската енергийна сигурност. Така тя явно се противопостави на становището на полския си партньор.

Полша, Украйна и трите балтийски бивши съветски републики се опасяват, че газопроводът по дъното на Балтийско море ще повиши зависимостта на Европа от руски природен газ и ще лиши от транзитни такси Украйна, която още се сражава с проруски сепаратисти, припомниха агенциите. "Мисля, че това е икономически проект. Ние също сме за енергийна диверсификация. Ние също искаме Украйна да продължи да има транзитен трафик на газ, но вярваме, че "Северен поток" не е заплаха за диверсификацията", каза Меркел.

Моравецки изрази несъгласие, че "Северен поток 2" ще диверсифицира доставките. "Този газ е от същия източник, но по друг път. Ние посочваме рисковете, свързани с отрязването на Украйна от транзита", каза той. Същевременно окачестви като важно изказването на Меркел относно гаранциите, че Украйна ще получава и занапред приходи от газов транзит.

Преди срещата премиерът на Полша критикува Германия и другите страни от ЕС, че не подхождат достатъчно сериозно към заплахите за сигурността. "Досега Европа имаше небрежен подход към отбраната, защото живееше под чадъра на Pax Americana", каза Моравецки в интервю за вестник "Велт", публикувано вчера. Той цитира поговорката "Ако искаш мир, готви се за война", който според него се отнася и за Европа.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2558 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2018.02.19 | 09:08

5
за пръв път Меркел е против директивите от отвъд океана
гошо

2018.02.19 | 09:08

4
Германските крадци си ползват руски газ,а на другите страни забраняват.Германците винаги са били крадци.

2018.02.19 | 09:08

3
Еврейска подметка. Господ да те убие д.а.н.о

2018.02.19 | 09:08

2
ИМАТЕ РАЗНОГЛАСИЯ, ЗАЩОТО МОРАВЕЦКИ НЕ Е СЛУГИНАЖ И ИНТЕРЕСЧИЯ КАТО ТИКВАТА.

2018.02.19 | 09:08

1
грозна баба яга

Добави коментар

Водещи новини