Проф. Гайдарски: Министърът не може да уволни шефа на НЗОК, но и проф. Плочев не е постъпил правилно

  • 16 февруари 2018 17:41

  • 3426
  • 2
Проф. Гайдарски: Министърът не може да уволни шефа на НЗОК, но и проф. Плочев не е постъпил правилно
©

Министърът на може да уволнява шефа на касата, но може да поиска оставката му. Доколкото разбрах, проф. Плочев не може да се обръща директно към Народното събрание за актуализация на бюджета на НЗОК. Да, той правилно иска повече пари, но е постъпил неправилно. Проф. Плочев е трябвало да се консултира с министъра на здравеопазването и тогава да решават. Редно е действията на директора на НЗОК и министъра да бъдат съгласувани.

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ проф. Радослав Гайдарски, бивш министър на здравеопазването. Той коментира избухналия днес скандал, при който министърът на здравеопазването Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през поиска оставката на директора на НЗОК проф. Камен Плочев, защото на своя глава е поискал актуализация на бюджета на НЗОК. "Всеки може да говори всичко, но аз не мога да допусна, че някой е заплашвал проф. Плочев. Разбрах, че проф. Плочев първо е казал, че е заплашван от министър Ананиев, но после се е отметнал и е обявил, че е заплашван от трето лице. Този проблем може да се реши лесно. Ако има някакви такива заплахи, трябва да се намесят компетентните органи", заяви проф. Гайдарски.

"Най-големият проблем на здравеопазването днес е недофинансирането. Всички проблеми са свързани с това. Мога да изброя 10 неща, защо закъсаха голяма част от болниците, но няма да ми стигне времето. Цяла лекция мога да проведа, особено за общинските болници. Нещата в здравеопазването са много загрубели", категоричен беше бившият здравен министър.

Проф. Гайдарски коментира и горещата тема за споровете между Бойко Борисов и Румен Радев. "Според мен министър-председателят сгреши. Той въобще не трябваше да се занимава със сиви кардинали и администрацията на президента. Ако аз бях на мястото на Румен Радев, нямаше да отговарям на Борисов, защото всички знаем, че премиерът обича да подхвърля такива приказки в пространството", завърши той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3426 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.02.21 | 17:59

2
МОЖЕ И ЩЕ ГО УВОЛНИ. ЗАЩОТО Е ИЗТОЧИЛ КАСАТА.
Бай Иван

2018.02.18 | 18:45

1
Научиха и Кирил Ананиев на лошите практики. Досега оставаше далече от такива активни мероприятия, но като министър не може да остане с чисти ръце!

Добави коментар

Водещи новини