Джема Грозданова: Ролята на националните парламенти и ЕП е особено важна в дебата за бъдещето на общ

  • 16 февруари 2018 17:30

  • 1060
  • 0
Джема Грозданова: Ролята на националните парламенти и ЕП е особено важна в дебата за бъдещето на общ
©

Дебатът за бъдещето на Общата външна политика и политика за сигурност и Общата политика за сигурност и отбрана е белязан от променящата се среда в Европа. Това подчерта председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова при откриването на второто събитие от парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС, посветено на Общата външна политика и политика за сигурност и Общата политика за сигурност и отбрана.

Конференцията събра парламентарните делегации на комисиите по външни работи и по отбрана на държавите-членки и на страните от Западните Балкани. Във форума участваха още членове на Европейския парламент и върховният представител по общата външна политика и сигурността Федерика Могерини. В откриването на конференцията се включиха и председателят на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на и председателят на Комисията по външни работи на Европейския парламент Дейвид Макалистър.

„Една от най-важните ни задачи като парламентаристи е да вземем под внимание променените обществени нагласи. Европейците искат повече сигурност и осъзнават, че новите заплахи за сигурността, пред които сме изправени, могат да разрушат постигнатото от ЕС. Нужно е засилено сътрудничество в областта на сигурността и отбраната за защита на външните граници на Съюза, за укрепване на мира в съседните страни и намиране на решения на международни конфликти в интерес на ЕС“, заяви Джема Грозданова.

Според нея с приемането на Постоянното структурирано сътрудничество в областта на сигурността и отбраната (PESCO) е направена първа крачка в тази посока. В допълнение тя посочи, че следва да се работи за по-бърз обмен на информация между службите за сигурност, установяване на конструктивни отношения в областта на сигурността с трети страни и Великобритания след Брекзит.

„От ключово значение е да използваме в максимална степен политическия импулс, даден в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, за превръщане на Западните Балкани от източник на несигурност в част от решенията за гарантиране сигурността в Европа“, изтъкна Джема Грозданова.

„Парламентарното измерение е ключов аспект при формирането на общата външна политика на ЕС. Не бива да забравяме добавената стойност на националните парламенти при формирането на политиките на ЕС. Ето защо благодаря за възможността да обменим мнения в рамките на тази интерпарламентарна конференция. Благодаря и за силните политически послания, отправени от Българското председателство на Съвета на ЕС, във външнополитически план“, заяви по време на конференцията Федерика Могерини. Тя представи пред парламентаристите актуалните приоритети и цели на Съюза в областта на Общата външна политика и политика за сигурност и Общата политика за сигурност и отбрана през първия ден на конференцията, както и резултатите от приключилия по-рано днес Неформален съвет на министрите на външните работи "Гимних". Могерини постави специален акцент на Постоянното структурирано сътрудничество на ЕС в областта на отбраната (PESCO). „Следва да отбележим като изключителен успех, че това, което миналата година беше само проект, днес вече е реалност. Чрез PESCO ще бъде постигнато по-ефективно изразходване на средствата в областта на отбраната“, подчерта тя.

В заключение Могерини изтъкна, че в ЕС има широко съгласие с основния приоритет на Българското председателство – очертаването на ясна европейска перспектива пред Западните Балкани. Тя отбеляза, че въпросът е от стратегически интерес за ЕС и изрази увереност, че ще бъдат постигнати конкретни резултати по време на европредседателството.

Последвайте канала на

Novini.bg
1060 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини