Полша ремонтира Закона за Холокоста?

  • 16 февруари 2018 16:52

  • 1731
  • 2
Полша ремонтира Закона за Холокоста?
© gettyimages (архив)

В скандалния закон, предвиждащ до три години затвор за употребата на фразата полски концлагер, може да бъдат нанесени корекции, предаде ТАСС.

Днес премиерът на централноевропейската държава Матеуш Моравецки коментира решението на президента Анджей Дуда да изпрати нормативния акт в Конституционния съд (КС) във Варшава. "Ако висшите магистрати преценят, че този закон, като като цяло или някои негови части, не са в синхрон с основните юридически норми на страната ни, то ние ще ремонтираме закона", посочи лидерът на кабинета. Дуда вчера подписа закона, но го даде за разглеждане на КС.

Нормативният акт предизвика остра реакция в САЩ и Израел. Според официални лица във Вашингтон и Тел Авив положенията в Закона за Холокоста оневиняват полските граждани, участвали и помагали в избиването на евреите през Втората световна война. Варшава отговаря на критиките, че не може всички поляци и цялата страна да бъдат обвинявани за действията на единици.

"Наши близки и не чак толкова близки съюзници и партньори смятат, че ние криминализирането на "полски концлагер" потъпква свободата на словото. Мисля, че решението на КС ще покаже, че не точно това имаме предвид с този закон", заяви министър-председателят.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1731 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
asd

2018.02.17 | 15:58

2
да отменят името и на полските картофи.
гошо

2018.02.17 | 15:58

1
А евреите са против,те искат да могат да изнудват всяка страна в света.

Добави коментар

Водещи новини