Бисер Петков: Европейските политики трябва да са насочени към инвестициите в хора

  • 16 февруари 2018 14:44

  • 1042
  • 1
Бисер Петков: Европейските политики трябва да са насочени към инвестициите в хора
© Булфото

Фокусът на европейските политики трябва да бъде насочен към развитие на уменията на работната сила и към инвестициите в хора. Така социалният министър Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  обобщи една от основните препоръки на участниците в Международната конференция за бъдещето на Европейския социален фонд на тема "Инвестиции в хората - пътят напред" в София Тех Парк.

Той допълни, че са необходими повече инвестиции за създаване на устойчиви и качествени работни места за младежите, които в най-голяма степен се нуждаят от подкрепа.

По думите на Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  младежите са най-трудната за реинтегриране група на пазара на труда и към нея трябва да се ползва специална стратегия, подкрепена от обществото. Акцентът трябва да е насочен и към дълготрайно безработните.

Друго предизвикателство е свързано с развитието на технологиите и тяхното влияние върху работните места и нарастващите изисквания към уменията и знанията на работната сила, каза министърът. Според него в следващите няколко години развитието на технологиите ще внесе допълнителен разлом между знаещите и незнаещите.

"Инвестициите трябва да са насочени към повишаване на дигиталните умения на хората. За да се справим с това предизвикателство, се изискват иновативни подходи, които излизат извън конвенционалните модели на правене на политики", смята Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. .

Той припомни, че в началото на българското председателство е поел ангажимент да бъда посланик на Европейския стълб за социални права.

По думите на Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  дизайнът на фондовете, инвестиращи в човешкия капитал, правилата за реализацията им, промените, които ще се подготвят, трябва да целят да се обезпечи необходимото ниво на социална Европа. То трябва да е адекватно, за да може да подкрепи и допълни националните усилия за осигуряване на по-добра и качествена заетост, да отговори на предизвикателствата, свързани с бъдещето на труда, да подкрепи правителствата в борбата с бедността, допълни още министърът. Според него за да получим като резултат действително икономическо и териториално сближаване, трябва да се продължи подкрепата на мерките в образование, уменията и учене през целия живот.

Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  допълни, че споделя мнението, че постигането на една социално ориентирана многогодишна финансова рамка, подкрепяща инвестициите в хората, изисква от една страна - достатъчно финансов ресурс, от друга - лесни и гъвкави правила.

Министърът определи конференцията като платформа на дебата за промените, които всеки европейски гражданин очаква, за да почувства добавената стойност на ЕС. Остават обаче важни въпроси, за които следва да си даваме сметка -доколко фундаментални трябва да са промените и ще могат ли бързо да се приложат от заинтересованите страни, за да преминем плавно към следващия програмен период, както и какви допълнителни законодателни мерки трябва да се предвидят, за да видим по-добър ефект от прилагането на фондовете, инвестиращи в човешкия капитал, отбеляза Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. .

Европейският социален фонд и социалната политика могат да се правят само от хора, които имат съпричастност към проблемите на другите хора, заяви заместник - социалният министър Зорница РусиноваЗорница Русинова Зорница Русинова е магистър по международни икономически отношения  от Университета за.

Според нея за всички е важно да се запазят четирите направления на ЕСФ, мерките, свързани с образование, квалификация, умения на пазара на труда, социално включване, които да са насочени към реформа. Русинова сравни многогодишната финансова рамка с бюджета на едно семейство и посочи, че в различните периоди и години има различни приоритети. Нормално е всеки бюджет да е различен според възрастта на Европа, каза заместник-министърът. По думите й ролята на участниците в конференцията е да бъдат носители на посланието, че Европа след 2020 година трябва да мисли за знания, за умения и за работа на всички хора.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1042 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.02.16 | 14:54

1
а не в тарамбуки.

Добави коментар

Водещи новини