Копие на Самарското знаме беше посрещнато с военен ритуал във Велико Търново

  • 16 февруари 2018 13:35

  • 1016
  • 0
Копие на Самарското знаме беше посрещнато с военен ритуал във Велико Търново
© Булфото (архив)

Копие на Самарското знаме беше посрещнато с военен ритуал във Велико Търново. Копието на българската светиня, съхранявано в Историческия музей в Стара Загора, ще бъде част от експозицията "Търново. Освобождението и възкресението на България", представена в Музей "Възраждане и Учредително събрание", по инициатива на областния всекидневник "Янтра днес".

Самарското знаме ни припомня един факт, с който всички българи трябва да се гордеем, а именно, че България няма пленено бойно знаме в битка за цялата й история, посочи в словото си кметът на Велико Търново Даниел Панов. "Самарското знаме ни припомня и още едно много важно нещо - за голямата роля на българското опълчение в Освободителната война", подчерта Панов.

"За мен е голяма чест да присъствам на това мероприятие във Велико Търново - градът, където преди 140 години се изковават основите на българската държавност", каза в приветствието си посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров.

Той отбеляза, че в сградата на Учредителното събрание руските юристи и дипломати споделят своя опит и знания с българските първенци за да стане освободена България здрава и независима държава. Посланикът уточни, че на българска земя по време на Освободителната война намират смъртта си около 40 хиляди руски войници.

Пред журналисти посланик Анатолий Макаров коментира, че една от темите на срещите му с представителите на местната власт ще бъде свързана със състоянието на паметниците, свързани с Руско-турската война. По думите му по-голямата част от паметниците в района са поддържани и са в добро състояние, а там където се налага ще бъдат положени съвместни грижи, тъй като паметните знаци са част от общата история, скрепена с кръвта на два братски народа. От думите му стана ясно още, че след президенските избори в Русия на 18 март ще бъде съгласувана дата за посещението на новоизбрания руски президент в България.

На откриването на изложбата във Велико Търново присъстваха областният управител проф. Любомира Попова, ректорите на НВУ"Васил Левски" бригаден генерал Пламен Богданов и на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов, народният представител доц. Милен Михов, представители на институции и неправителствени организации.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1016 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини