Федерика Могерини: На срещата "Гимних" обменихме идеи по три основни теми

  • 16 февруари 2018 13:15

  • 1100
  • 0
Федерика Могерини: На срещата "Гимних" обменихме идеи по три основни теми
© eu2018bg.bg

По време на срещата "Гимних" обменихме идеи за преодоляване на предизвикателствата, пред които сме изправени. Това каза върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини на пресконференция след неформалната среща на министрите на външните работи ("Гимних").

Това, че срещата е неформална, не означава, че е по-малко важна. Беше възможно да обсъждаме помежду си много важни въпроси. Стигнахме до споразумения и възможности за обмен на идеи. Имаме три основни теми. Днес обменихме идеи с държавите кандидатки. Вниманието беше насочено към сътрудничество в сигурността и обраната. Много ползотоворно беше това, че обменихме идеи за усилията, които полагаме с цел преодоляване на предизвикателствата, пред които сме изправени – борба с радикализацията, информация за европейските мисии, а и усилията, които ЕС полага в сферата на сигурността. Това е много важен елемент – нещо, с което страните кандидатки трябва да бъдат наясно. Най-важно беше обсъждането със Западните Балкани. Това е и един от основните приоритети на българското председателство, отбеляза Могерини.

Проведохме и друг много важен дебат с министрите по темата Сирия. Виждаме, че ситуацията става все по-трудна. Все още ситуацията остава драматична. ЕС продължава да обръща голямо внимание на конфликта и на основните елементи. Нашата подкрепа като ЕС е изключително важна за сирийската опозиция и за нейното участие в разговорите в Женева. ЕС е готов да мобилизира ресурси и да работи с международни партньори, за да се мобилизират ресурсите за бързото възстановяване на страната, но и реализиране на демократичния преход. Процесът върви. Всички пътища водят към Женева. ЕС и държавите членки ще проведат конференция в Брюксел. Вчера видях, че има твърдо убеждение да се работи в тази посока съвместно, за да може ЕС да намери решение на кризата, която премина през много трудни моменти, каза още Федерика Могерини.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1100 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини