Градският часовник в Разград отново работи

  • 16 февруари 2018 13:10

  • 1263
  • 0
Градският часовник в Разград отново работи
©

Един от символите на Разград - градският часовник в центъра на града отново отброява часовете с камбанния си звън.

Часовникът спря да работи през лятото на 2016 година заради повреден механизъм. Близо година и половина отне на общинската администрация търсенето на специалист, готов да подмени устройството с механични части.

Кметът на Разград д-р Валентин Василев обяснява пред БТА, че ремонтът на градския часовник се забавил, защото е търсен майстор, който да запази автентичността на часовниковия механизъм. Той пояснява, че в началото на 2017 година са получени оферти от много фирми за изпълнение на поръчката, но всички те предлагали да сменят частите на стария часовник с дигитални устройства. Гаранция, че може да възстанови механизма не дал и разградският часовникар Илко Колев, който поддържа часовника от 25 години.

След отправени запитвания до Националното сдружение на часовникарите майстор от Габрово декларирал готовност да извърши ремонта, като запази автентичния вид на градския часовник. Впоследствие обаче той се отказва от поетия ангажимент.

След дълъг и труден път месеци след това се намира специалист, който да върне отново към живот 154-годишния градски часовник на Разград. С реставрацията и монтажа на повредените части от часовниковия механизъм се захваща столичният майстор-часовникар Георги Милчев. Той е с дългогодишна практика в тази сфера, потомствен часовникар е, а с тази дейност се занимава от осми клас. През годините е връщал към живот часовници не само в столицата, но и в цялата страна, разказа майсторът.

Той обясни, че започнал работа по реставрацията на устройството още през миналото лято, но интензивната била през последните два месеца. По възстановяването на механизма работили заедно с колегата си Александър Манолев и разградския часовникар Илко Костов. Майсторът отбеляза, че часовникът отдавна е трябвало да бъде ремонтиран, тъй като частите са силно амортизирани и похвали разградския си колега заради усилията, които положил в поддръжката на часовника в това състояние.

Георги Милчев уточнява, че някои от частите на часовниковия механизъм са изработени наново, а други - подменени с нови.

Най-трудно по думите му е било изработването на константното устройство на часовника, което осигурява по-голяма точност. Милчев обяснява още, че старият разградски часовник е бил изработен по стара технология и не е разполагал с константно устройство. С нови, подходящи пружини са и въздушните регулатори, които също помагат часовникът да работи плавно. Подменени с нови са и въжетата, а тежестите са намалени.

Георги Милчев споделя, че реставрацията на стар часовник е много трудна работа, но си заслужава.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1263 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини