70 000 лв. от дарението на българката от Австралия Маргарита Занеф отишли за данъци и такси

  • 15 февруари 2018 16:48

  • 2096
  • 2
70 000 лв. от дарението на българката от Австралия Маргарита Занеф отишли за данъци и такси
© Булфото

Близо 70 000 лева за данъци и такси са удържани от дарението на щедрата българка от Австралия Маргарита Занеф, завещала половината сума от продажбата на имотите си на Националната галерия в София. По сметката на Националния музеен комплекс вече са налични 1 771 261,35 лева от дарените 1 840 000 лева.

Досега българска галерия не е получавала толкова голямо парично дарение и то ще бъде използвано с разум и визия за бъдещето, заяви директорът на Националната галерия - изкуствоведът Слава Иванова. На специална пресконференция тя подчерта, че постъпилата сума ще бъде използвана само и единствено за обогатяване на националната художествена колекция. План-програмата за откупки ще попълни фондовете на всички раздели на галерията. Приоритетно обаче ще бъдат купувани произведения на съвременни български художници, тъй като в последните 30 години почти не е имало средства за това и най-новият период в развитието на изобразителното изкуство е „бяло петно“ в колекциите, обясни Слава Иванова. Освен всичко подобни откупки ще подпомогнат и кариерите на творците.

Нито стотинка от завещаната сума няма да бъде ползвана за ремонти, категорична бе директорката на НГ. „Не че нямаме нужда от такива, но те трябва да са грижа на държавата“, коментира Иванова. Въпреки че Маргарита Занеф не е изразила в завещанието си конкретна воля как да бъдат оползотворени парите й, нейният жест говори, че тя е ценител на изкуството и е наясно с неговата роля в обществото. Ето защо те ще послужат именно за придобиване на произведения на изкуството. Средствата, дарени от родолюбивата емигрантка, се равняват на повече от половината от последния годишен бюджет на Националната галерия, който е около 3 милиона лева, разкри Слава Иванова. Тя увери, че парите ще се изразходват законосъобразно и при пълна прозрачност, като медиите периодично ще бъдат информирани за направените откупки. Всяка творба, осигурена от дарението на нашата сънародничка в Австралия, ще има специално обозначение за това, а когато те оформят по-цялостна колекция, на името на Маргарита Занеф ще бъде открита специална зала в галерията с табела, напомняща за благородния й акт.

Приживе Занеф не е търсила контакт с управата на НГ и въпреки усилията на екипа да издирят повече данни за живота й за нея се знае твърде малко. Известно е, че е емигрирала със семейството си в страната на кенгуруто през 60-те, по-късно съпругът й и синът й починали, а през 2016 г. напуснала този свят и тя. Завещанието на старата дама датира от 2008 година и бенефициентите научили за него около Нова година, но досега имало формалности за уреждане. Маргарита е била и колекционер, но къде ще отиде сбирката й след нейната кончина, адвокатите от Biddulph & Salenger, които са изпълнители на завещанието, не издават. Обявено е още, че другата половина от завещаната сума е предназначена за галерията на Нов Южен Уелс в Сидни.

Последвайте канала на

Novini.bg
2096 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.02.16 | 10:47

2
Тая си няма представа какво ще се случи с тия пари.

2018.02.15 | 23:56

1
каква баница за разпределение ,ще има ктб

Добави коментар

Водещи новини