Благоевград отбелязва 26 години от обявяването на Национален парк "Рила" за защитена терит

  • 15 февруари 2018 14:56

  • 1241
  • 0
Благоевград отбелязва 26 години от обявяването на Национален парк "Рила" за защитена терит
©

Национален парк "Рила" отбелязва 26-годишнината си от обявяването на защитена територия с множество инициативи и богата програма. Мероприятията ще се проведат от 20 до 26 февруари в Благоевград под надслов Дни на Национален парк "Рила", съобщават от общинския пресцентър.

Честванията се организират съвместно с дирекция "Национален парк Рила", Община Благоевград, Регионален исторически музей-Благоевград, Регионално управление на образованието - Благоевград, Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Дни на Национален парк "Рила" започват с Екологични образователни програми за НП "Рила", които ще се проведат от 20 до 22 февруари в Регионален исторически музей-Благоевград от 10:00 часа.

На 22 февруари от 10:00 часа в Градска художествена галерия ще се проведе Еко-работилница и изложба с рисунки от IV-ия Национален ученически конкурс "Национален парк "Рила" - познат и непознат". Дни на отворени врати в Посетителски център за Национален парк "Рила" в Паничище и Посетителски-информационен център - гр. Самоков ще приемат всеки желаещ на 24 и 25 февруари от 09:30 часа. В зала "22 септември" - Благоевград на тържествена церемония по повод 26 години Национален парк "Рила" ще бъде представен юбилеен филм "Национален парк Рила и зоната на вечните снегове".

Ще бъде подредена юбилейна експозиция под надслов "Национален парк Рила - ретроспекция". Национален парк "Рила" е най-големият от трите национални парка на територията на България. Обявен е на 24 февруари 1992 г. Паркът обхваща територия с площ над 81 046 хектара в централните и най-високи части на планина Рила.

От територията на парка извират едни от най-дългите и пълноводни реки на Балканския полуостров - Марица, Искър и Места. Паркът се простира между 800 и 2925 м надморска височина и на неговата територия са разположени над 120 естествени езера, повечето с ледников произход. На територията на парка се намират четири български резервата - "Парангалица", "Централен Рилски резерват", "Ибър" и "Скакавица". Национален парк Рила е една от най-големите защитени територии в Европа. Резерват "Парангалица" е част от световната мрежа на биосферни резервати по програмата на ЮНЕСКО "Човек и биосфера".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1241 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини