Парламентът отхвърли президентското вето върху Закона за посевния и посадъчния материал

  • 15 февруари 2018 10:32

  • 996
  • 2
Парламентът отхвърли президентското вето върху Закона за посевния и посадъчния материал
© Novini.bg

Парламентът преодоля ветото на президента Румен Радев върху Закона за посевния и посадъчния материал.

"За" закона гласуваха 124 народни представители, 73 бяха "против", а 6 се въздържаха. Счита се, че законът е приет повторно, ако за него са гласували поне 121 народни представители.

Ветото бе подкрепено от депутатите на БСП и ДПС. "Против" гласуваха от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля". Законът ще бъде изпратен на президента Румен Радев за обнародване в Държавен вестник в 7-дневен срок.

От БСП обявиха, че правителството очевидно се страхува от ответната реакция по промените в Закона за посевния и посадъчния материал. Според тях промените в закона е трябвало да намалят административната тежест, а не да отварят път за застрояване. От ДПС обявиха, че подкрепят ветото, защото мотивите на президента съвпадат с техните. От "Обединени патриоти" изтъкнаха, че президентското вето разделя гражданите на собственици и на псевдозелени.

Президентът върна закона в парламента на 2 февруари. Той изрази несъгласие с промяната на предназначението на земеделските земи. Според Румен Радев приетите правила не изпълняват конституционното задължение на държавата за особена закрила на земята. Това е шестият закон, който държавният глава, връща за ново обсъждане в парламента, отбелязва "Фокус". Румен Радев наложи вето върху Закона за концесиите, Закона за опазване на околната среда, Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за бюджета на НЗОК и Антикорупционния закон. Досега парламентът преодоля всяко президентско вето.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
996 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
violeta

2018.02.16 | 19:35

2
kak nqma da go othvyrli nali nqkoi trqbva da si postroi neshto tam.

2018.02.16 | 19:34

1
Марионетката отново увисна на конците.

Добави коментар

Водещи новини