"Гардиън": Афганистанските талибани призовават в открито писмо за мирни преговори със САЩ

  • 15 февруари 2018 09:24

  • 1841
  • 3
"Гардиън": Афганистанските талибани призовават в открито писмо за мирни преговори със САЩ
© Getty Images/Guliver

Афганистанските талибани са публикували отворено писмо, в което изразяват желание за мирни преговори и призовават "американския народ" и "миролюбивите конгресмени" да окажат натиск върху администрацията на президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския да се съгласи на такива преговори, съобщава в кореспонденция от Вашингтон британският в."Гардиън".

Новината идва на фона на влошаващи се условия за американските и афганистанските сили на бойното поле след поредица от талибански атентати в Кабул през последните месеци, в които загинаха десетки хора, посочва вестникът.

Засега администрацията на Тръмп изпраща противоречиви сигнали за готовността си да установи контакти с талибаните, но настоява каквито и да било важни преговори да се водят от правителството на Афганистан. Талибаните, от своя страна, отказват разговори с властите в Кабул, като искат преди това да обсъдят изтеглянето на чуждестранните войски със САЩ - най-мощния покровител на афганистанското правителство, отбелязва "Гардиън".

В писмото си талибаните посочват, че новата стратегия на Тръмп, залагаща на сила, не може да има успех, "дори да продължи още 100 години", както показват събитията в страната през последните шест месеца - растящият брой на убитите там американци и 87-процентовият ръст в производството на хероин през 2017 г.

Талибаните дори твърдят, че международната общност сега подкрепя тяхната "справедлива съпротива", което според вестника е намек за растящото разбиране, което те срещат от страна на Русия и Иран. Те посочват, че "десетките милиарди долари", които Вашингтон харчи в Афганистан, "събрани от американските данъкоплатци", след това се дават на "крадци и убийци".

Според "Гардиън" подобни аргументи се чуват и в някои политически среди във Вашингтон. В понеделник талибаните са поканили на разговор в представителството си в Катар влиятелния сенатор републиканец Ранд Пол, който неотдавна заяви, че предвидените от САЩ 45 млрд. долара разходи в Афганистан за 2018 г. са "хвърлени на вятъра пари".

Говорител на Държавния департамент, цитиран от вестника, заяви по този повод, че талибаните са добре дошли, ако искат да се присъединят към мирните преговори, но добави, че преди това те трябва да спрат кампанията си на насилие. "Афганистанското правителство може да преговаря за прекратяване на войната, ако талибаните са готови за това, но последните им нападения сочат, че това не е така", каза говорителят.

В американската администрация обаче има противоречиви виждания по въпроса, отбелязва "Гардиън". Държавният секретар Рекс Тилърсън казва, че САЩ са отворени за разговори с "умерените гласове" сред талибаните, които могат да станат част от правителството в Кабул. Дори и да бъде игнориран от онези, които определят политиката, този публичен призив на талибаните свидетелства за важна еволюция в тяхната пропаганда, твърди западен политик, цитиран от вестника и пожелал анонимност. "Мразя да го кажа, но те започват да удрят там, където боли най-много - просто като казват истината", заявил той.

Вестникът цитира и Саймън Гас - бивш цивилен представител на НАТО в Афганистан, според когото готовността на талибаните за преговори се дължи и на това, че "Ислямска държава" им диша във врата, а може би е и опит да се забие клин в отношенията между Вашингтон и правителството в Кабул, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1841 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.02.25 | 15:21

2
А българските червени талибани кога ще искат мирни преговори с Бойко
когато,

2018.02.25 | 15:21

3
майка ти спре да прави свирки.
опорна то4ка

2018.02.25 | 15:21

1
Наиграха се на войни и келешлъци талибаните, байгън им дойде. Така е с дявола напред....води до осиране

Добави коментар

Водещи новини