Експерт: Питбулът от Мокрище показа патологична кротост след убийството на 3-годишното дете

  • 15 февруари 2018 08:42

  • 6898
  • 0
Експерт: Питбулът от Мокрище показа патологична кротост след убийството на 3-годишното дете
©

Ако допреди година и половина случаите на нападения на хора от кучета бяха няколко в годината, сега са всеки месец. Освен, че зачестиха, те стават и все по-жестоки. Това, което се случи в Мокрище беше ескалация, защото става дума за убийство на 3-годишно дете. Аз се върнах много депресирана след огледа. Детето си е отишло по толкова жесток и нелеп начин. Има значение как умираш - дали в съня си или ще те ръфа звяр. Това каза ветеринарният лекар Красимира Узунова в фира на БТВ.

Това е екепертът, който е трябвало да реши дали питбула може да се социализира отново.

„Кучето ще подлежи на вторично социализиране. Доказано агресивното куче се подлага на евтаназия“, подчерта тя.

Според експертът при срещата й с кучето, то е демонстрирало патологична кротост. „То не показва никаква агресия. Той един път не излая“.

„Имам две хипотези защо се е стигнало до трагедията - кучето е било недохранвано, било е държано винаги вързано, а високостепенният страх поражда агресия, или е възприел детето като заплаха. Той е бранел територията си. Или детето се е опитало да погали кучето или го е подразнило“, посочи Узунова.

„Може да върши много добра работа това куче“, смята експертът.

По думите й кучето може да прояви и друга агресия. „Затова препоръката ми е питбулът никога да не бъде пускан без придружител, повод и намордник. Кучето е чувствено като всяко живо същество. То е веществено доказателство. Чоекът е виновен, а не кучето. Нашата са доста особени“.

„Трябва да знаете, че кучето има 4 типа нервна система. Най-добре и бързо се обучават и социализират кучетата със силни темпераментни. Затова призовавам БАБХ да въведе едно задължително типизиране на нервната система на кучето. Едрите породи никога не трябва да се разхождат без повод на улицата. Нека да остане кучето най-добрия приятел на човека. Безпризорните кучета трябва да си останат в приютите, да не ги храним с хора“, каза още експертът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6898 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини