Започват масови проверки в социалните домове, обяви министър Бисер Петков

  • 14 февруари 2018 17:25

  • 1951
  • 1
Започват масови проверки в социалните домове, обяви министър Бисер Петков
©

Заради зачестилите случаи на насилие в социални домове Държавната агенция "Закрила на детето" започва повсеместни проверки във всичките 282 центъра от семеен тип.

Това обяви социалният министър Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. , след като взе участие в заседанието на парламентарната социална комисия, предаде репортер на Novini.bg. "Още двама души от персонала на дома в Борован са разобличени като насилници. Говорим за помощник-възпитатели. Ще има санкции и глоби, но все още не са готови актовете. Ще бъде препоръчано на кмета на Борован също да предприеме дисциплинарни мерки спрямо виновните", разкри Петков и уточни, че новите двама възпитатели са били уличени след проверката на ДАЗД в дома, започнала веднага след получаването на сигнала от 8 февруари. Инспекторите са влезли в дома на 9 февруари и от разговори с децата там са установили, че още двама служители, помощник-възпитатели, са прилагали подобни методи на физическо и психическо насилие върху тях. Проверката е установила още липса на правила за действие при кризисни ситуации, които ръководството на дома твърди, че държи заключени в касата.

Социалният министър призна, че зачестилите случаи на насилие в подобни домове и центрове се дължат на липсата на допълнително обучение и квалификация на персонала там, но и на това, че сме осъвременили материалната база, но хората си останали същите като манталитет. "Манталитетът ни е виновен за шамареното възпитание в социалните домове. За съжаление, в някои места манталитетът, с който искаме да се разделим от специализираните институции, от които бяха изведени децата, се пренесе и в подобрената материална среда в центровете от семеен тип. Обяснението е, че някъде това са същите служители и че нямаме дългосрочна система за поддържане на професионалната квалификация за работещите в тези услуги. Допълнителното обучение трябва да е съпътстващо. Иначе деинституционализацията продължава като тя ще бъде усъвършенствана", категоричен бе министърът и добави, че една от мерките срещу шамарите, която се е обсъждала, е постоянно видео наблюдение.

 

 

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1951 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.02.14 | 19:43

1
Сега се сети, мутроид, като пропищя цялата страна от седедсарските ви социални домове.

Добави коментар

Водещи новини