Харесайте facebook страницата ни

Търговище заделя 18 000 лева за талантливите деца

© Pixabay

В бюджета на Община Търговище са заделени 18 000 лeва за финансово стимулиране на талантливи деца през тази година.

Сумата е вписана и в Програмата за подкрепа на деца и младежи с изявени таланти, която внася на сесия председателят на Общинския съвет Хатидже Алиева, информират от администрацията.

С 3 000 лева повече спрямо предходната година е общият бюджет по това направление. Увеличението се дължи на нарастването на минималната работна заплата, с която е обвързана и Наредбата за условията и реда за стимулиране на деца и младежи с изявени дарби.

Определени са три области за кандидатстване: образование, наука и техника; изкуство и култура; спорт. Финансовите стимули се присъждат като месечни, годишни, еднократни "Отличник на випуска" или една годишна "Търговищко дарование".

За стипендията "Търговищко дарование" и за годишните стипендии, сесия се провежда веднъж годишно, като приемът на документи е в срок от 1 април до 1 май. За "Търговищко дарование" се участва с класирания от 1 до 6 място на международна олимпиада, конкурси и състезания и 1-во място на национални. Класиранията, с които се кандидатства за годишните стипендии, са от първо до шесто място.

Стипендията "Отличник на випуска" се присъжда еднократно на ученик, завършил средното си образование с пълно отличие.

За месечните стипендии сесиите за прием на документи са две: от 1 април до 1 май и от 1 септември до 1 октомври. Те се присъждат на дете и/или младеж, с поне три значими изяви на местно, регионално, национално или международно ниво, с класиране до трето място за последната година, уточняват от администрацията на кмета Дарин Димитров.

Коментари
Коментари (0)
Коментирай
 
Добави Коментар