Харесайте facebook страницата ни

Станишев писа на Бойко Борисов: Абсурдно е грижата за борбата с насилието да се свежда до 200 000 лв.

„Абсурдно е държавата да абдикира от задълженията си, а грижата за борбата с насилието да се свежда до 200 000 лв. Това не е добър подход и не отговаря на европейските стандарти, към които България се стреми.“ Това написа президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, ... към профила в писмо до премиера Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република ... към профила .

В него той посочва още, че „ако продължим да си затваряме очите за истинските мащаби на проблема, ще затънем още повече в порочния кръг на насилието, което ражда повече насилие. Насилие в семейството. Насилие в детските градини. Насилие в училище. Насилие над лекари. Насилие по улиците. Насилие заради самото насилие, насилие за удоволствие. Недопустимо е в XXI век, в европейска България да се води дебат „за“ и „против“ основни човешки права. Това не е правилният дебат. Едва ли такова общество се стремим да завещаем на децата си и образа, който искаме да имаме пред света. Смятам, че именно по време на българското Председателство на Съвета на ЕС трябва да демонстрираме воля за отстояването на общочовешките ценности.“

„Всички политически партии се обявиха срещу насилието над жени, но това носи малка утеха за жертвите. Преобладава мнението, че съществуващата правна уредба е достатъчна като противодействие на проблема, но шокиращата черна статистика говори друго – поне 5 убийства само от началото на тази година. Вместо да хвърли светлина върху проблема и да мобилизира обществен ресурс за справянето с него, подмененият дебат у нас окуражава насилниците и усилва чувството им за безнаказаност. А от друга страна – обезкуражава жертвите и засилва чувство им за безпомощност, за липса на подкрепа както от страна на институциите, така и от обществото", пише той.

В писмото си Станишев призовава „не само за мобилизация и ангажираност на институциите за разрешаване на съществуващите проблеми, но и за цялостна обществена кампания срещу насилието над жени и домашното насилие, която да покаже ясно, че насилието няма място в българското семейство, в българското общество. Кампания, категорично показваща на жертвите, че не са сами и могат да разчитат на съпричастност и подкрепа от страна на институциите. Законовите мерки за преследване на извършителите не постигат най-важната цел – превенция и изкореняване на проблема. Това се постига само чрез промяна на обществената нагласа към категорично осъждане на подобни прояви. За това са необходими обединените усилия на всички институции и политически партии и лидери – това изисква едно отговорно държавническо поведение. Отговорност на държавата, партиите и институциите е да дадат началото на такова усилие. Иначе бездействието ще ги превърне в съучастници".

„Считам, че бездействието на държавата не може да продължава и са необходими спешни мерки за осигуряване на предвиденото финансиране по Националната програма за превенция и защита от домашно насилие и незабавното стартиране на конкурсните процедури от Министерството на правосъдието“, посочва Сергей Станишев и цитира данни на неправителствените организации, според които Програмата за 2017 г. е била предложена за обществено обсъждане едва през ноември (2017 г.), а би трябвало да предвижда мерки за цялата (2017) година. Тя е удължена за 2018 г., но процедурите още не са проведени. По тази програма Министерският съвет отпуска на Министерството на правосъдието по 500 000 лв. годишно, с които се финансират на проектен принцип консултативните центрове за жертви на насилие в страната, националната гореща телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие, програмите за работа с извършителите, както и с жертвите, програми за обучение на полицаи и др.

„Представители на неправителствения сектор в България обаче алармират, че само 200 000 от тези 500 000 лв. стигат по предназначение, а процедури за миналата година въобще не са били провеждани – дори и за тези крайно недостатъчни 200 000 лв. Психолозите и специалистите в центровете работят на доброволен принцип, а адвокатите, защитници на жертвите, са застрашени от глоби, защото превишават тавана за случаи, в които предоставят защита pro bono.
Заради забавени процедури в Министерството на правосъдието, днес, на 14 февруари, денонощната национална гореща телефонна линия ще спре да работи през нощта, тъй като изтича обществената поръчка. В момента тя се поддържа от доброволци чрез неправителствените организации през деня, но съгласно Кодекса на труда нощният труд не може да е доброволен и затова са необходими средства.
Общото впечатление е, че държавата е абдикирала и не води борба с насилието над жени и деца и домашното насилие. В момента неправителствените организации са единствените, които поддържат консултативните центрове за подкрепа на преживели насилие, денонощна гореща телефонна линия, осигуряват психологическа и правна помощ. Самите те обаче, особено в контекста на изкривения публичен дебат, са изправени пред огромни предизвикателства – от липсата на финансиране до враждебната публична среда, в която са принудени да вършат работата си. Четирима души са напуснали една от организациите, с която разговарях, само за последния месец, именно по тази причина. Истината е, че институциите не вършат дори задълженията, вменени им по закон. Блокират се работещи решения, а проблемът се задълбочава.“, коментира Станишев и призовава правителството към спешни мерки за отпускането на предвидените средства и цялостна кампания срещу насилието над жени и деца и домашното насилие.

Коментари
Коментари (22)
Коментирай
Един (гост)
16.02.2018 | 19:43

"Хора", които обичат кучетата и котките си, повече от децата си, и "хора", на които децата им почти всеки ден, убиват с оръжие или нож по пет, десет, петнадесет и много повече невинни човешки създания, се опитват да ни учат на морал и възпитание????

Рейтинг:
 
0
Един (гост)
16.02.2018 | 18:26

Говоря за Истанбулската конвенция!

Рейтинг:
 
0
(гост)
17.02.2018 | 20:51

бойко курвата всеки кой го фане го дупи наведен

Рейтинг:
 
1
(гост)
17.02.2018 | 23:44

двете продажни курви на снимката

Рейтинг:
 
1
(гост)
17.02.2018 | 23:44

двете продажни курви на снимката

Рейтинг:
 
1
Умник Гюро (гост)
17.02.2018 | 22:08

Миризлив юдейо-болшевишки пор = другаря Станишев.

Рейтинг:
 
8
до този отдолу (гост)
15.02.2018 | 21:19

МАЙКА ТИ Е НА ДРУГО МНЕНИЕ! ПИТАЙ Я!

Рейтинг:
 
0
(гост)
17.02.2018 | 22:08

и бойко педераса

Рейтинг:
 
2
(гост)
16.02.2018 | 19:43

Не е за смях а за разсъждение

Рейтинг:
 
0
гост (гост)
16.02.2018 | 19:43

НПО са гладни ...

Рейтинг:
 
0
(гост)
17.02.2018 | 22:08

Всеки ден става по гнило а народа малоумен

Рейтинг:
 
0
XXX (гост)
16.02.2018 | 18:26

Тоя пък #КОЙ беше, че не мога да се сетя ...

Рейтинг:
 
1
(гост)
17.02.2018 | 22:08

ДА НЕ СЕ ОМЪЖВАТ

Рейтинг:
 
2
бай Ставри (гост)
17.02.2018 | 22:08

Тия двамцата каква хубава трансджендер двойка ще са при менеее. Ох Баце ох Сергии.

Рейтинг:
 
3
(гост)
17.02.2018 | 22:08

БАЙЧО, ЩО ИМАМ ЧУВСТВОТО, ЧЕ ЩЕ ТЕ СПУКАТ ОТ ЧУКАНЕ? ДОКАТО ДУХАШ НА СЕРГО, БАТЕ БОЙКО ЩЕ ТИ КЪСА СФИНКТЕРА! ЩЕ ИМАШ НУЖДА ОТ ГЪЗЕН ДОКТОР- ХИРУРГ!

Рейтинг:
 
3
(гост)
16.02.2018 | 19:43

Не разбрах, Станишко какъв е всъщност - джендър или обикновен педал? Явно Вигенинчо го е шляпнал по-яко по дупето и той се обидил, разлютил се, и решил дейно да подкрепи истанбулската конвенция.

Рейтинг:
 
3
(гост)
17.02.2018 | 20:52

джендър е джендър, той е европейски социалист, другите тука червенотиквеници, те са си вече пеераси

Рейтинг:
 
5
1 2
 
Добави Коментар