Хората с чувство за самоирония са по-здрави психически

  • 14 февруари 2018 13:11

  • 1369
  • 0
Хората с чувство за самоирония са по-здрави психически
© Pixabay

Честото самоиронизиране е свързано с по-доброто психично състояние, установиха испански учени, цитирани от в. "Индипендънт".

Хората обикновено си мислят, че самоиронията прикрива несигурност. Учените от университета на Гранада обаче твърдят обратното - хората, които се шегуват със себе си, всъщност демонстрират по-високо самочувствие и степен на щастие.

Испанският екип проучи дали различните видове прояви на чувство за хумор са свързани с начина, по който дадена личност дава израз на гнева си. В опитите бяха включени 1068 доброволци на възраст между 18 и 65 години. Те трябваше да отговарят на въпросник за хумора, съставен от авторите Род Мартин и Патриша Дорис и издаден през 2003 г.

Резултатите показаха, че самоиронията няма задължително негативна конотация, както се смяташе досега.

"Открихме, че склонността към самоирония е показателна за аспекти на доброто психично състояние, като щастието и, в по-малка степен, общителността", каза един от авторите на проучването Хорхе Торес Марин.

В същото време, този тип хумор може да прикрива и потиснат гняв.

"Резултатите разкриха, че този тип шеги, дори мило поднесени и добронамерени, може да представляват стратегия за маскиране на негативни намерения", добави друг от авторите Гинес Наваро-Карило.

Последвайте канала на

БТА
1369 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини