НАТО: ИД остава заплаха дори и без земи

  • 14 февруари 2018 11:10

  • 1197
  • 1
НАТО: ИД остава заплаха дори и без земи
© gettyimages (архив)

Коалицията срещу "Ислямска държава" (ИД) освободи почти всички територии, завладени от терористите, но джихадистката групировка остава заплаха, дори и без територия. Това заяви на пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде БТА.

Според лидера на Северноатлантическия пакт държавите от коалицията трябва да решат как да постъпят с джихадистите. Той уточни, че НАТО подкрепя коалицията, но не участва в нейната дейност, освен с предоставените самолети-радари. По повод започналата днес двудневна среща на министрите на отбраната от пакта генералният секретар отбеляза, че се очакват решения за промени в командването на Алианса. Предвижда се министрите да одобрят обособяването на отдел за наблюдение на Атлантика, откъдето преминават комуникациите между Северна Америка и Европа. Вторият нов отдел ще съгласува разместването на войски на НАТО в Европа. Очаква се да бъде утвърдено и обособяването на център за операции в интернет.

Министрите от НАТО ще обсъдят първите национални планове за изпълнение на целта вложенията в отбранителни способности да достигнат два процента от брутния вътрешен продукт (БВП) до 2024 година. Столтенберг вчера съобщи, че едва 15 от 29-те страни от НАТО изглежда ще бъдат в състояние да постигнат навреме тази цел. Докладите показват значителен напредък, но остава още много работа, поясни той. Тази вечер ще бъде обсъдено сътрудничеството в областта на отбраната между НАТО и Европейския съюз.
 

Столтенберг коментира, че целта е двете организации да се допълват, както и че ЕС не може да замести НАТО в областта на сигурността. В отговор на въпрос генералният секретар уточни, че Украйна първо трябва да приложи необходимите реформи, преди да поиска да се присъедини към НАТО. Оказваме на Киев голяма политическа подкрепа, сега е време за реформи и когато те напреднат, ще оценим възможността за кандидатстване, посочи Столтенберг.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1197 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.02.18 | 17:09

1
нема ли напалм за западните гадове ...

Добави коментар

Водещи новини