Издигнат от Бенямин Нетаняху израелски главен прокурор ще трябва да разследва премиера

  • 14 февруари 2018 09:25

  • 816
  • 1
Издигнат от Бенямин Нетаняху израелски главен прокурор ще трябва да разследва премиера
© gettyimages (архив)

Главният прокурор на Израел Авишай Манделблит бе предпочитаният от премиера Бенямин Нетаняху (на снимката) кандидат за висшата юридическа длъжност, а сега съдбата на Нетаняху е в неговите ръце, пише в. "Ню Йорк таймс", ден след като израелската полиция препоръча да се повдигнат обвинения в корупция на премиера.

Критици предполагат, че Манделблит - бивш секретар на канцеларията на Нетаняху, смятан някога за изключително лоялен негов поддръжник, ще остане задължен на премиера, който го издигна. Но негови почитатели твърдят, че законът е ръководен принцип в работата на прокурора и негов морален компас. Така или иначе, Манделблит, който се издигна от относителна неизвестност като военен прокурор, вероятно ще бъде най-критично наблюдаваната личност в Израел в идните месеци, допълва вестникът.

Израелската полиция препоръча на Нетаняху да бъдат повдигнати обвинения в корупция и злоупотреба с доверие - смущаващ удар, който поставя политическото бъдеще на премиера под съмнение, отбелязва британският в. "Гардиън". След 14-месечно разследване по две производства в корупция, главният прокурор ще проучи свидетелствата и, вероятно след няколко месеца, ще реши дали да привлече премиера под отговорност. Страната очакваше с тревога прокурорската препоръка, която според местни медии може да принуди Нетаняху да подаде оставка.

В изявление вчера полицията съобщи, че са събрани достатъчно доказателства срещу премиера за приемане на подкуп, измама и злоупотреба с доверие. Минути след като новината бе разпространена от израелските медии, Нетаняху даде пресконференция в Ерусалим, на която категорично отрече да е нарушавал закона и опроверга слуховете, че може да се оттегли. След като управлява общо близо 12 години при четири мандата, 68-годишният министър-председател оглавява деликатно балансирана коалиция, която го крепи на власт. Политическият му съперник Ехуд Барак призова Нетаняху да се оттегли от поста, а коалицията - да избере негов заместник, посочва "Гардиън".

Бенямин Нетаняху предричаше, че подозренията, че е замесен в корупция, ще имат разочароващ за противниците му резултат. След продължило повече от година разследване обаче израелската полиция все пак препоръча да му бъдат повдигнати обвинения, отбелязва френският в. "Фигаро". Нетаняху побърза да отхвърли обвиненията и обеща да продължи да управлява Израел отговорно и предано. Още преди да научи заключенията на следователите, Нетаняху и обкръжението му предприеха контраатака, обвинявайки полицията, че се опитва да го свали.

Премиерът заяви, че изводите нямат никаква правна стойност в демократична страна. След препоръките на полицията снощи обаче, спекулациите за политическото му бъдеще се засилиха, а погледите се насочиха към министъра на финансите, центриста Моше Кахлон, когото израелските анализатори представят едновременно като ключова фигура и като слабото звено в управляващата коалиция, подчертава "Фигаро".

Последвайте канала на

БТА
816 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.02.14 | 12:45

1
има една поговорка - като свински черва

Добави коментар

Водещи новини