Ангелкова: Сърбия е сред водещите пазари за входящ туризъм на България

  • 13 февруари 2018 19:58

  • 1807
  • 0
Ангелкова: Сърбия е сред водещите пазари за входящ туризъм на България
© Министерство на туризма

Сръбските туристи са сред най-често посещаващите България чужденци. Броят им през миналата година е нараснал с над 5% спрямо 2016 г. и достига повече от 394 хил. Така Сърбия се нарежда на 7-о място сред водещите страни за входящ туризъм у нас.

Това каза министърът на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard пред Рената Пинджо, зам.-министър на търговията, туризма и телекомуникациите на Република Сърбия. Разговорът се състоя в рамките на срещата на министрите на туризма на страните членки на ЕС „Туризъм и икономически растеж“ в София. Тази година Сърбия е страна партньор на 35-ото издание на Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо“, което ще се проведе от 14 до 16 февруари в София, посочи министър Ангелкова, цитирана от пресцентъра на министерството на туризма. Всяка година България взима участие в международното туристическо изложение Belgrade Tourism Fair (IFT), което се провежда в Белград.

На работната среща бе обсъдена и възможността за съвместни туристически проекти със Сърбия. Могат да бъдат създадени общи продукти в областта на културно-историческия, балнео- и СПА, уелнес, фестивалния и други видове туризъм, каза още министър Ангелкова. И двете страни обръщаме сериозно внимание върху промотирането си като обща дестинация за далечните пазари, заяви министър Ангелкова. И добави, че за ускоряването на процеса ще допринесе създаването на съвместни продукти, маршрути и маркетинг за потребителите на туристически услуги от Китай, Индия, Япония, Южна Корея и други страни.

България и Сърбия имат готовност за подписване на документ за разбирателство и сътрудничество в туризма. Неговата цел ще бъде да популяризира двете страни като туристически дестинации, включително и за партньорство по Дунавската стратегия. Предвижда се и подкрепа за съвместни туристически, културни мероприятия и сътрудничество по инициативи на международни институции като Световната организация по туризъм (UNWTO) към ООН, заяви министър Ангелкова.

Сръбският зам.-министър оцени положително работата на Министерството на туризма в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС и изказа благодарност за добрите взаимоотношения между двете държави. Тя подчерта, че туризмът е правилният инструмент за преодоляване на различията между хората и благодари за поканата Сърбия да бъде страна партньор на туристическата борса „Ваканция и СПА Експо“. Зам.-министър Пинджо съобщи, че западната ни съседка ще реформира статистическия си институт и начина на регистрация на туристите, което ще даде по-пълна представа за техните интереси.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1807 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини