Проф. Боян Чуков: Мароканецът е задържан по сигнал от турска страна. Има опасност за България

  • 13 февруари 2018 18:40

  • 6699
  • 2
Проф. Боян Чуков: Мароканецът е задържан по сигнал от турска страна. Има опасност за България
©

Опасност за България има. Радикализиралите се терористи в Западна Европа произлизат от средите на организираната престъпност. В България също имаме организирана престъпност и може да очакваме някои елементи да се радикализират. Никога не трябва да намаляваме своята бдителност. Западните Балкани са посочени като извор за ислямизация. Нима мислите, че определени хора в България не могат да се свържат с джихадистите в Босна, Македония?

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ Боян Чуков, който коментира темата за задържания мароконец, издирван за тероризъм и връзки с "Ислямска държава". "В Европа има само две държави, които са се опазили от терористични атаки. Това са Холандия и Австрия. Това е причината Холандия да се дърпа за приемането ни в Шенген. В България младежи се облъчват от чуждестранни фондации, които проповядват ислям, който няма нищо общо с изповядвания в България. Това трябва да се прекрати. Много страни промениха своето антитерористично законодателство, като това стана за сметка за свободите на гражданите. Другото лошо е, че антитерористичните контакти в повечето случаи текат на двустранни нива, а не общо и цялостно. Според мен мароканецът е задържан по сигнал от турска страна", разкри Чуков.

Заедно с него гост беше Димо Гяуров, бивш директор на НРС. "Не бих казал, че имаме сериозна среда за развиване на терористични клетки. Според мен основният проблем ще бъде с преминаването на терористите през България. В България нямаме радикализирани имами и не трябва да допускаме да имаме такива. За мен срокът от 1 месец за установяването на заловения мароконец е прекалено голям. Има бази данни. Не знам дали това се дължи на липсата на капацитет. За мен не ислямът е проблем за България. Ние можем да имаме проблем с маргинализирането на определени слоеве от обществото. Твърдя, че ромското население е най-маргинализирано. Проблемът се решава с образование и ред", категоричен беше Гяуров.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
6699 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
дуци

2018.02.14 | 18:16

2
ние имаме служби и разузнавачи само на хартия , гледат да дойде края на месеца и да си вземат заплатите , които не заслужават , утре и да ги закрият нищо няма да загубят щото 30 години сме разграден двор !

2018.02.14 | 18:16

1
Добре че турците са подали сигнал ,защото само като ги знаем колко са кадърни нашите служби .

Добави коментар

Водещи новини