Албански бунт в Скопие: Предложенията за новото име Македония ни загърбват

  • 13 февруари 2018 14:44

  • 4158
  • 2
Албански бунт в Скопие: Предложенията за новото име Македония ни загърбват
© gettyimages (архив)

Партията Алианс за албанците, която е съюзник на правителството в Скопие начело със Зоран Заев, вина бунт, предаде сръбското радио Б92.

Лидерът на коалиционния партньор на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зиядин Села се обяви против по думите му "Славянизацията на името на страната. Предложенията, които циркулират в дипломатическите среди, се изписват само на македонски. С този акт авторите на проектите нарушават правата на най-голямото малцинство и изопачават етническата картина в Македония. Ето защо ние сме категорично против името на страната да не отразява и нашите интереси", заяви той.

Села също поиска от посредника на ООН в спора между Атина и Скопие – американския дипломат Матю Нимиц – да покани на масата на преговорите и представители на македонските албанци.

Гърция и Македония започнаха в началото на 2018 г. инициативи за решаването на спора за името на балканската страна, започнал с отделянето на републиката от Белград през 1991 г. Атина не признава името на северозападната си съседка, защото в Гърция има провинция Македония. Заради блокадата държавата със столица Скопие фигурира в международни организации като Бивша югославска република Македония (БЮРМ).

Последвайте канала на

Валери Зайцев
4158 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
швейк

2018.02.20 | 12:15

2
че половината от името македония е на латиница м а к е о ... това си е жив пример за етническа толерантност
ivanov

2018.02.15 | 09:18

1
bokluk meke sie make

Добави коментар

Водещи новини