В Пловдив бе открит нов офис на Агенцията по кадастър

  • 13 февруари 2018 12:55

  • 1204
  • 0
В Пловдив бе открит нов офис на Агенцията по кадастър
© Pixabay

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев откри след водосвет нов офис на Агенцията по геодезия, картография и кадастър /АГКК/ в Пловдив.

Службата е сменила три местонахождения в Пловдив, като последното е било трудно достъпно, на пети етаж без асансьор и се е чакало на дълги опашки само на едно гише, стана ясно от думите на изпълнителният на директор на АГКК Михаил Киров, предаде БТА.

„Новият офис в Пловдив е удобство и улеснение, както за гражданите, така и за служителите и отговаря на съвременните изисквания за структура работеща и обслужваща хора“. Пловдивската служба е втората по натовареност в страната, защото на ден постъпват и се обработват повече от 200 заявления.

По думите на Михаил Киров това е първият обновен офис на агенцията, след София, като общо офисите на АГКК в страната са 28.

Предстои обновяването на още пет структури - в Перник, Видин, Хасково, Ямбол и Кърджали. В големите градове като Пловдив, Бургас и Варна ще да бъдат разкрити изнесени офиси на агенцията в районите администрации, каза още изпълнителният на директор на Агенцията.

Към момента кадастралната карта на страната е попълнена на 25 процента с кадастрална информация, каза пред журналисти зам.-министър Валентин Йовев. Той добави, че за Пловдивска област кадастралната карта е готова на 33-34 процента, а Пловдив е покрит на 100 процента.

В бъдеще предстои информационната система на АГКК да се надгражда и допълва, не само с кадастрална, но и със специализирана информация, като подемни и надземни проводи и други ограничения на ползването на имотите. Също така се очаква политиките по Европейската директива INSPIRE, за създаване на инфраструктура за пространствена информация в Европейската общност, да бъдат поети от АГКК, заключи зам.-министър Йовев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1204 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини