Предупреждават за опасности при консумация на прясноиздоено мляко

  • 13 февруари 2018 08:22

  • 2199
  • 0
Предупреждават за опасности при консумация на прясноиздоено мляко
©

Американски учени предупреждават за сериозните опасности от зарази, които ни дебнат при консумацията на прясноиздоено и необработено мляко, съобщава сайтът Арс текника.

Експерти от Центъра по профилактика на заболяванията на САЩ установили, че употребата на сурово мляко е свързано с разпространението на устойчиви на антибиотици инфекции. Преди около две години в щата Колорадо бяха регистрирани 12 случая на заразяване с бактерията Campylobacter jejuni. Тя е опасна с това, че поразява стомашно-чревния тракт. При попадане в организма тя предизвиква абсцеси и некрози.

Понастоящем в щата Колорадо е забранена продажбата на сурово необработено мляко, но доста фермери игнорират разпореждането. Вследствие на това епидемия обхвана 171 стопанства, като само 91 от тях прекратиха предоставянето на сурово мляко след направените предупреждения от властите.

Симптомите на заболяването включват треска, повръщане и диария. Споменатите микроорганизми могат да се разпространяват във водата и в продуктите, в това число и в суровото мляко. Те са устойчиви на три вида антибиотици - тетрациклин, налидиксова киселина и ципрофлоксацин.

Последвайте канала на

БТА
2199 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини