Франция призова за спокойни избори в Ирак

  • 12 февруари 2018 21:17

  • 1379
  • 0
Франция призова за спокойни избори в Ирак
© Gettyimages

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан призова в Багдад за спокойни избори в Ирак през май и за национално помирение, включващо сунитите и кюрдите, предаде Франс прес.

Льо Дриан също така обеща Франция да участва във възстановяването на Ирак, което се оценява на 73 милиарда евро.

"Ние участвахме в борбата срещу "Ислямска държава" и трябва да участваме и в мира", заяви френският външен министър.

"Изборният процес трябва да протече в най-добри условия и да се опира на логика на приобщаване, уважаваща различните общности", каза Льо Дриан, споменавайки сунитите, християните, кюрдите и язидите.

Джихадистите в Ирак се възползваха от изключването на сунитите от обществено-политическия живот в полза на шиитското мнозинство след свалянето на диктатора сунит Саддам Хюсеин. Възможно е те отново да се появят, като през 2006 и 2014 г., ако сунитското малцинство пак се почувства маргинализирано, отбелязва АФП.

"Намираме се в период, в който Ирак се нуждае от стабилност, възстановяване, помирение. Съчетанието на тези три елемента ще позволи да има спокойни избори и широкопредставително правителство", заяви френският външен министър.

Льо Дриан се срещна с премиера Хайдер ал Абади, президента Фуад масум и председателя на парламента Салим ал Джубури, които представляват съответно шиитите, сунитите и кюрдите в Ирак.

Последвайте канала на

БТА
1379 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини