Николина Ангелкова: Турция е четвърти входящ пазар за българския туризъм

  • 12 февруари 2018 18:09

  • 2331
  • 5
Николина Ангелкова: Турция е четвърти входящ пазар за българския туризъм
© Министерство на туризма

Турските туристи, които са пътували у нас през миналата година, са нараснали с 12,5 процента, достигайки повече от 636 хиляди. Така Турция се нарежда на четвърто място сред водещите страни за входящ туризъм у нас. Това каза министърът на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard пред Нуман Куртулмуш, министър на културата и туризма на Турция, съобщиха от министерството.

Ангелкова е допълнила още, че южната ни съседка е сред основните предпочитани дестинации за пътувания на българи зад граница, които през миналата година нарастват със 7,6 на сто.

Министър Ангелкова е представила пред госта разработваните в момента винено-кулинарни и СПА маршрути и проектите в дигиталната сфера, като сътрудничеството с Вайбър и създаването на Chat Extension, който дава възможност за директно споделяне на туристически обекти.

Туризмът е ключов сектор и за засилване на регионалното сътрудничество, е заявила министър Ангелкова, цитирана в съобщението. По думите й България работи със своите партньори от Югоизточна Европа и Западните Балкани за създаване на общи продукти в областта на културния, историческия, морски, уелнес, селски, екологичен и религиозен туризъм.

Важно място сред тях е именно Турция, с която работим заедно и в работната група на ОЧИС по въпросите на туризма, е казала още тя. Министър Ангелкова е пояснила, че предстои да се състои среща на министрите с ресор туризъм на страните членки на ОЧИС и е поканила своя колега на планираното събитие.

Пример за доброто партньорство между България и Турция е и създадената работната група между страните. Символичен старт на дейността й се дава именно с днешната среща между министрите Ангелкова и Куртулмуш. Целта й е да подготви общи проекти за реклама на турския и българския фолклор, обичаи, кухня и други. С тях страните ще привличат повече туристи, като основен фокус ще са далечни пазари, като Китай, Индия и САЩ.

Планират се и организиране на Дни на България в Турция, както и Дни на Турция в България. Подготвяме маркетингова промоционална кампания за турския пазар, е заявила още министър Ангелкова. Специални целеви групи ще бъдат не само туроператори и агенции, но и крайни потребители, например семейства с деца. От изключително значение за нас е в България да бъдат провлечени повече турски туристи през зимата, е коментирала още министър Ангелкова.

Министър Куртулмуш е поздравил министър Ангелкова за последователната работа и усилията за напредъка на туризма в България. Той е заявил готовност за сътрудничество при бъдещите общи проекти, които ще допринесат за развитието на сектора както в двете държави, така и в региона.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2331 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Естет

2018.02.15 | 20:42

4
Ако само можеш да си представиш колко си грозна и тъпа
estet kato vas

2018.02.15 | 20:42

5
prili4ame si
Жоро

2018.02.15 | 20:42

3
Кажете какво стана с концесията на плажа в Слънчев Бряг и Несебър г-жа Ангелкова ,която беше днес ?
Митко

2018.02.15 | 20:42

2
Коруция

2018.02.15 | 20:42

1
тая курва лапа всякакви рязани хуища

Добави коментар

Водещи новини