Харесайте facebook страницата ни

Йероглифна писменост на 4000 години беше открита в Китай

© Pixabay/Архив

Китайски учени откриха нов вид йероглифна писменост върху фрагмент от керамична чаша, предаде ТАСС, като цитира китайски медии.

Смята се, че въпросните йероглифи са на 4000 години. Това ги прави по-древни от гадателските надписи цзягувен, за които досега се предполагаше, че са най-древните свидетелства за писменост в Източна Азия.

Написаните с туш знаци, които специалисти идентифицираха като три или четири отделни йероглифа, са върху керамика, открита при разкопки в района на древния град Гаоцзятайцзи. По мнението на специалистите, знаците датират от т.нар. култура от долния слой сяцзядян (2200-1600 г. пр. Христа) в автономния район Вътрешна Монголия.

Разкопките са извършени от Института за културно наследство и археология на Вътрешна Монголия и университета на провинция Цзилин. Палеографи от Националния музей на Китай потвърдиха, че загадъчните знаци са нанесени с туш с помощта на четка. Според специалистите, тези йероглифи върху керамика вероятно са използвани при извършване на древни ритуали.

"Смята се, че гадателските знаци върху кости и други текстове на 3000 години, които датират от династията Шан (1600-1027 г. пр. Христа), водят началото си от писмеността върху керамика", заяви Лян Цзилин от Института за културно наследство и археология на Вътрешна Монголия.

Коментари
Коментари (0)
Коментирай
 
Добави Коментар