Биолози за пръв път наблюдаваха как се формират нови мозъчни клетки

  • 12 февруари 2018 09:49

  • 1228
  • 0
Биолози за пръв път наблюдаваха как се формират нови мозъчни клетки
© Pixabay

Биолози от Швейцария и Великобритания за пръв път наблюдаваха процеса на формиране на нови клетки във "възрастен" мозък, като проследиха движението на самотни стволови клетки в хипокампуса - центъра на паметта, у мишки, съобщи Лайф.

"Надяваме се, че в бъдеще ще открием метод за използване на въпросните стволови клетки за "ремонтиране" на мозъка и за лечение на пациенти, засегнати от болестта на Алцхаймер или Паркинсон, както и на старческо слабоумие и тежка форма на депресия", заяви Себастиан Йесбергер от университета в Цюрих.

Наблюдения върху функционирането на мозъка на човека и други бозайници показват, че някои мозъчни клетки се обновяват почти непрестанно, докато същевременно в хипокампуса има много стволови клетки, за които се предполага, че участват в процеса неврогенеза.

Йесбергер отбеляза, че редица специалисти се съмняват в достоверността на подобни твърдения, като се има предвид, че превръщането на стволови клетки в пълноценни неврони досега никога не е било документирано, нито наблюдавано.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".

Последвайте канала на

БТА
1228 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини