Безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН започва от днес в Пазарджик

  • 12 февруари 2018 09:48

  • 966
  • 0
Безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН започва от днес в Пазарджик
© pixabay.com

Регионалната здравна инспекция в Пазарджик започва от днес информационна кампания сред младите хора, посветена на превенцията срещу ХИВ/СПИН. Поводът е отбелязваният и у нас празник на влюбените - Свети Валентин, съобщават от инспекцията.
Праз тази седмица всеки, който иска, може да изследва напълно анонимно и безплатно с бързи тестове своя ХИВ-статус в лабораторията на РЗИ.

На 13 февруари здравни експерти ще дискутират с ученици темата за злоупотребата с алкохол и рисковото сексуално поведение.
Денят на влюбените - 14 февруари ще бъде отбелязан със съвместна информационна кампания между РЗИ и младежите от БЧК. В центъра на Пазарджик ще се раздават валентинки, здравно-промотивни материали и презервативи. За същия ден е планирано обучение на ученици и представяне на филма "Какво знаем и не знаем за пубертета".

През целия период на кампанията експерти по профилактика на болестите и промоция на здравето ще предоставят на училищата, неправителствените организации и здравните медиатори в областта информационни материали за повишаване на информираността на младите хора за ХИВ/СПИН.

Официално в нашата страна до 2017г. има близо 2600 ХИВ- позитивни лица. Тези данни обхващат само хората, които са се тествали, а предполагаемият брой на носителите на вируса е много по-голям, посочват от здравната инспекция в Пазарджик.

Последвайте канала на

Нора Виткова
966 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини