Емил Радев: Законодателството за животните у нас е безумно

  • 12 февруари 2018 08:51

  • 2073
  • 2
Емил Радев: Законодателството за животните у нас е безумно
© БНТ

Много съм учуден, че се тръгва на процедура кучетата да се продават, след като държавата не е дала и един лев в случая. Това каза в сутрешния блок на БНТ евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев по повод обявения от НАП търг за 72 кучета, които бяха иззети при първата у нас акция по разбиване на нелегален развъдник.

Когато ги прибрахме, кучетата бяха болни и недохранени. Хората от фондация "Лъки Хънт" успяха да ги възстановят. Вместо да се намерят подходящи осиновители, се изкарват на един публичен търг, където не се знае дали няма да бъдат използвани по същия начин или за кучешки боеве. Трябва да ползваме европейския опит, а не да действаме механично. Например във Франция, когато има такива ситуации, кучетата се дават на фондации, които имат опит в тази дейност, заяви Радев.

Законодателството в България е много изостанало и трябва да вземем опит от европейското законодателство. Безумен е законът – както видяхме в един случай, по-лесно на Агенцията е да убие кон, отколкото да полага грижи за него. Ужасна е ситуацията и с общинските приюти за кучета и в много случаи организации като "Лъки Хънт" спасяват положението. Наложителна е промяна в законодателството, подчерта евродепутатът.

По думите му държавата трябва да се намеси по-активно и в случая с кучешките боеве.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2073 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.03.27 | 13:11

2
А законодателството за хората какво е бе боклук гърбав.Мрете бе говеда крадливи и лъжливи.
ууййй за ханъм бойко

2018.02.13 | 12:18

1
смърт за герберастите продажни

Добави коментар

Водещи новини