Тръмп не е сигурен, че Израел иска мир с палестинците

  • 11 февруари 2018 19:51

  • 2087
  • 3
Тръмп не е сигурен, че Израел иска мир с палестинците
© getty images

Американският президент Доналд Тръмп заяви в интервю, публикувано днес от израелския всекидневник "Израел Хайом", че не е сигурен, че Израел иска да сключи мирно споразумение с палестинците, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

В миналото Тръмп на няколко пъти разкритикува липсата на воля от страна на палестинците да договорят подобно мирно споразумение, но не беше отправял критики към Израел. Пред безплатното израелско издание "Израел Хайом" Тръмп уточни, че израело-американските отношения са много добри, но допълни, че мирно споразумение с палестинците ще ги направи още по-добри.

"За момента ще кажа, че палестинците не искат да постигнат мир. И не съм напълно сигурен също дали Израел иска да постигне мир", каза Тръмп пред всекидневникът, който изразява позиции на десницата. Той освен това изрази безпокойството си от разширяването на израелските селища в палестинските територии, въпреки че неговата администрация бе по-малко критична по този въпрос от администрацията на предшественика му Барак Обама. "Заселническите дейности са нещо, което много усложнява и винаги е усложнявало мира, така че аз мисля, че Израел трябва да е много внимателен с тях", каза Тръмп.

Франс прес припомня, че настоящият американски посланик в Израел Дейвид Фридман, който е приближен на Тръмп, в миналото финансира проекти в израелските селища. ООН смята тези селища в палестинските територии за незаконни.

Вестникът "Израел Хайом" е собственост на американския милиардер Шелдън Аделсън, който е поддръжник на Тръмп и на израелския премиер Нетаняху, припомня АП. Още в началото на президентството си Тръмп обяви намерението си да доведе израелците и палестинците до финално споразумение, което ще разреши конфликта между тях, продължаващ вече няколко десетилетия.

Но в интервюто Тръмп се пита дали провеждането на преговори е възможно в момента. "Честно казано не знам дали ние дори ще имаме преговори. Мисля, че ще бъде много глупаво за палестинците, както и за израелците да не постигнат споразумение", каза Тръмп и допълни, че става дума за "една уникална възможност, която няма да се повтори отново". Тръмп обяви на 6 декември намерение да признае Ерусалим за столица на Израел и тази позиция противоречи на позицията на повечето страни в ООН, които смятат, че финалният статут на Ерусалим трябва да бъде определен по време на преговори.

Според палестинците решението на Тръмп дискредитира САЩ в ролята им на посредник в усилията за постигане на мир и палестинският президент Махмуд Абас замрази контактите с американски представители.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2087 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Един

2018.04.29 | 04:59

3
Мистър Тръмп е великан, запомнете го!!!

2018.02.12 | 06:52

1
ако ФАЩ не подкрепя Израел, харабите ще ги заличат от лицето на земята
Батката

2018.04.29 | 04:59

2
Те няколко пъти ги заличаваха, ама стана тя, каквато стана!?!

Добави коментар

Водещи новини