Йоханес Хан: Черна гора може да стане член на Европейския съюз и преди 2025 г.

  • 10 февруари 2018 08:01

  • 1062
  • 2
Йоханес Хан: Черна гора може да стане член на Европейския съюз и преди 2025 г.
© Gettyimages (архив)

Европейският комисар по политиката на съседство и политиката за разширяване на ЕС Йоханес Хан заяви по време на посещението си в Подгорица, че Черна гора може да стане член на Европейския съюз и преди 2025 г. и допълни, че този процес зависи от обективни заслуги и резултати, предава Фокус, цитирайки македонската медия „Нет Прес“.

Еврокомисарят Йоханес Хан в петък следобед пристигна в черногорската столица Подгорица, за да представи Стратегията на Европейската комисия за Западните Балкани и след разговорите с премиера Душко Маркович се обърна към членовете на парламентарната комисия за европейска интеграция и международните отношения.

Хан същевременно заяви, че въпросната стратегия потвърждава, че ангажиментът на ЕС за присъединяването на Черна гора е твърд и без колебания, както и че определя пътя, по който страната би могла да се подготвят, за да стане член до 2025 г.

"Държавата има възможност да използва тази перспектива. Дали ще осъществи това, зависи от конкретните заслуги и резултати", отбеляза Хан добави, че „няма свободно преминаване, ако не се спазват критериите".

"Присъединяването на ЕС е избор на поколенията, но най-важното е да се решат съществуващите недостатъци, които се отнасят на върховенството на закона, свободата на словото и борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Няма ограничения за скоростта на пътя към членство. Процесът на присъединяване към ЕС е също толкова важен, колкото и крайната цел, т.е. членството", отбеляза Хан.

Същевременно европейският комисар изрази мнение, че когато става въпрос за върховенството на закона, очаква по-нататъшни усилия на Черна гора в тази сфера, което е предпоставка за влизане в ЕС, но и ключова предпоставка за привличането на инвеститори и постигането на целите и подобряването на живота на гражданите .

Последвайте канала на

Десислава Станева
1062 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Голем праз

2018.02.10 | 19:30

2
като се набутат в ЕС.Ще цъфнат и ще завържат..
новините

2018.02.10 | 19:30

1
ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ ЗА ОЛИМПИАДАТА И КАК КРАВАРСКИЯ ПОСЛАНИК Е ОТКАЗАЛ ДА СЕ РЪКУВА СЪС СЕВЕРНО КОРЕЙСКИЯ.

Добави коментар

Водещи новини