МВР отбеляза Европейския ден на телефон 112

  • 09 февруари 2018 14:10

  • 885
  • 0
МВР отбеляза Европейския ден на телефон 112
© МВР

Въвеждането на Единния номер за спешни повиквания на територията на Европейския съюз е уникален хуманитарен проект, който е важна част от цялостната политика за гарантиране на европейската сигурност. Той е важен резултат от сътрудничеството и конкретен израз на това, което Европа осигурява на своите граждани. Страната ни стана част от този проект, гарантиращ на 500-те милиона граждани на ЕС бърз и безплатен достъп до службите за спешно реагиране, преди десет години с въвеждането на услугата 112.

Това отбеляза в приветствието си към Дирекция „Национална система 112” на МВР заместник-министър Красимир Ципов. От името на министър Валентин РадевВалентин РадевВалентин Иванов Радев е министър на вътрешните работи в кабинета "Борисов 3" до 31 август 2018 той благодари на служителите на дирекцията за тяхната всеотдайност и професионализъм. „Днешният ден е специален за колегите, призвани да бъдат първите, които получават нашия тревожен апел за помощ в извънредна ситуация. Празник на хората, на които разчитаме 24 часа в денонощието да бъдат посредник между нас и спасителните служби. Те, заедно с полицая, пожарникаря и спешния медик, са неотменно на своето работно място, за да гарантират нашия живот, здраве, сигурност и имущество. Зам.-министър Ципов подчерта, че усилията, които целият екип полага за поддържането на ефективна система за реагиране при извънредни ситуации, са от ключово значение за успешното им овладяване и гарантират максимална защита на българските и на пребиваващите на територия на България чужди граждани. В обръщение към колегите си инж. Цветомир Цеков припомни, че тази година Дирекция „Национална система 112” ще отбележи и десетгодишнината от старта на пълното национално покритие на спешния телефон у нас и маркира както успехите, така и предизвикателствата пред националната система - надграждането й в посока гарантиране на допълнителни и по-бързи услуги за гражданите.

В присъствието на заместник-главния секретар на МВР гл.комисар Георги Арабаджиев, директорите на главни дирекции на МВР, началника на кабинета на вицепремиера Валери Симеонов, представители на ръководството на Министерството на здравеопазването и на БЧК, заместник –министър Красимир Ципов връчи на петима служители на Дирекция „Национална система 112“ грамоти от административния секретар на МВР. Наградата е за проявен от тях професионализъм и бърза реакция при предаване на спешни сигнали за хора, изпаднали в беда.

На днешния празник бе разиграна и демонстрация, която илюстрира пътя на спешния сигнал от постъпването на първата информация през осъществената координация със службите за спешно реагиране до приключването на спасителните дейности на мястото на инцидента.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
885 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини